Info

Ured za razmatranje žalbi BiH tokom prošle godine zaprimio 4.038 žalbi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ured za razmatranje žalbi BiH tokom 2023. godine zaprimio je 4.038 žalbi u procesima javnih nabavki.

“Profesionalni žalitelji” konstantno obaraju tendere, a ciljevi su im različiti, od ucjena, reketarenja, zaustavljanja projekata, naplaćivanja advokatske takse…

“Uvidom u evidenciju koja se vodi po žalbama utvrđeno je da je nekoliko ponuđača, kako i navodite, podnijelo veliki broj žalbi, o čemu ćemo detaljnije pisati u izvještaju o radu koji je trenutno u pripremi. Unapređenjem postojećih zakonskih rješenja, odnosno izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, bi se, prema našem mišljenju, moglo utjecati na smanjenje broja izjavljenih žalbi”, rečeno je iz Ureda za razmatranje žalbi BiH za “Avaz”.

U skladu sa svojim nadležnostima, Ured je tokom 2023. godine izrekao pravne posljedice, tako što je 1.087 žalbi uvažio, 441 odbio, 59 obustavio, a 2.097 žalbi odbacio. Također, 46 žalbi proslijeđeno je na nadležno postupanje.

“Na taj način neposredno su sankcionirane nepravilne radnje žalitelja ili ugovornog organa”, istaknuto je iz Ureda za razmatranje žalbi.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno