Zenica

VIDEO: Na ulicama Zenice sve više pasa lutalica, povećan i broj ugriza pasa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na ulicama Zenice, posljednjih mjeseci sve je više pasa lutalica. Problem stvaraju hladnoća, potraga za hranom, ali i neodgovornost vlasnika, zbog čega mnogi psi, svjedoče građani, postaju agresivni prema ljudima. U prošloj godini zabilježeno je 106 slučajeva u kojima su psi ugrizli ljude.

Zeničanina Bilala Isakovića napao je pas lutalica. Krenuo je na posao, i u zeničkom naselju Radakovo, pas ga je ugrizao za ruku.

BILAL ISAKOVIĆ

“Ali, ono sigurno, ono što je problem je da uvijek stradaju nevini, to su građani, djeca koja se ne boje pasa, koja im priđu i ne znaju šta se ustvari dešava, jer u samom izučavanju tog fenomena psa, trebalo bi znati kad je pas raspoložen, kad nije, kad je sit, kad je gladan, u kojem položaju mu prići, ne spuštati mu se na njegov nivo”. 

Iz Službe hitne medicinske pomoći Zenica, ističu da je ove godine znatno povećan broj ugriza pasa u odnosu na ranije godine. Tvrde da pored pasa lutalica, veliki broj je i onih koji su napušteni.

“Od početka 2023. godine do danas 106 osoba sa podrucja grada Zenice pretrpjelo je ugrize životinja, najčešće pasa. Na zeničkim ulicama, pored pasa lutalica, u posljednje vrijeme sve je primjetnije prisustvo i napuštenih vlasničkih pasa. Napučteni vlasnički psi su izrazito agresivni jer nisu adaptirani na život vani”, navode iz Službe hitne medicinske pomoći Zenica.

U posljednje dvije godine, osim što se bilježi povećan broj napuštenih pasa na ulicama, problem je i rad azila. U azilu u Stranjanima trenutno je smješteno 157 pasa lutalica. Radnici svakodnevno svjedoče da vlasnici pse dovode pred azil i ostavljaju ih.

MIRSADA BABIĆ, uposlenica Azila za pse Zenica

“Dolazio je čovjek, mi smo ga lično vidjeli, sa autom je došao i hoće vučjaka da ostavi…kao došao psa da provoda, pa ne možeš ga pred azil provodati…Našim psima nemir stvara, onda se mi zabrinemo šta je ovo, ne smijemo puštati svoje pse, mogu neki preskočit”.

Kakav je plan Gradske uprave Zenica za uklanjanje pasa lutalica? Na naš upit o ovoj temi nismo dobili odgovor.

Izvor: BHRT



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno