Zenica

VIDEO: KŠCZ – Većina hotela i motela odbili mogućnost da budu karantin za državljane BiH

zdk.ba
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na današnjoj 12. vanrednoj sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona konstatirano je da će ubrzo biti završeni radovi na proširenju kapaciteta izolatorija Infektivnog odjela Kantonalne bolnice u zgradi Stacionara u Zenici.

“Radove na izvodi Služba za spašavanje KUCZ, a kapacitet Izolatorija će biti proširen na 250 kreveta. Također, započeta je nabavka zaštitne opreme za potrebe zdravstvenih ustanova u vrijednosti 400.000 KM, posredstvom UNDP-a koji u nabavci učestvuje sa dodatnih 100.000 KM. Do sada je isporučeno 200.000 maski i 4.500 zaštitnih odijela, a uskoro očekujemo isporuku ostatka opreme”, rekao je komandant Štaba Arnel Isak.

Naglasio je da je KŠCZ postupio po naredbi Federalnog štaba civilne zaštite te prošlog vikenda osigurao pet hotela i motela za karantin za državljane Bosne i Hercegovine koji dolaze iz inostranstva, radi sprečavanja širenja infekcije koronavirusa COVID-19.

“Naglašavam da smo svim hotelima i motelima poslali upit da li žele da se njihovi objekti koriste za karantin, a 95 posto hotela i motela je odbilo tu mogućnost. Morali smo hitno reagirati te smo uspjeli da smjestimo naše državljane u pet objekata, s tim da će nam biti potrebni dodatni kapaciteti jer ne znamo da li će se i u kojem broju naši državljani nastaviti vraćati u BiH”, kazao je Isak.

Dodao je da KŠCZ namjeravao da ove osobe uputi u kućnu izolaciju, ali da je propisima donesenim na nivou Federacije BiH određeno da se upućuju u karantin za što uslove ispunjavaju jedino hoteli i moteli.

Press služba ZDK

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno