Zenica

VIDEO+FOTO: Krizni štab ZDK – Oporavilo se 12 osoba, očekujemo ubrzo testiranja u našoj bolnici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Krizni štab Zeničko-dobojskog kantona danas je izjavio da je stanje u kantonu još uvijek pod kontrolom, ali da mjere Federalnog štaba o karantenu građana koji dolaze u BiH može napraviti veliki problem.
Ministar Adnan Jupić je kazao da su 72 osobe u ovom kantonu oboljele od koronavirusa te da je 12 osoba ozdravilo i otišlo u kućni nadzor.

“Dobra je vijest da nemamo smrtnih slučajeva. Imali smo 6.000 ljudi pod nadzorom u kućama što znači da smo napravili dobar projekt i jedan smo od svijetlih primjera u regiona. Problem su nam nove odluke Federalnog kriznog štaba koje su stručno i pravno upitne i poduzeli smo sve korake da se s ovim mjerama prestane jer imamo sistem koji možemo ispoštovati. Ovo nam nije trebalo, a ako se nešto ne riješi, s obzirom na formiranje uvjeta, mi u ZDK nemamo velike kapacitete. Ponude smo poslali svima da nam ustupe kapacitete i u narednim danima ćemo vjerovatno popuniti. A šta ćemo s ljudima koji se budu vraćali iz inostranstva, to će trebati odgovoriti Federalni štab”, kazao je Jupić. Dodao je da će sve loše što se bude dešavalo biti lokalni problem i da sve čine da se odluka revidira i da se vrate na dobar put kućne izolacije. Pojasnio je i da je situacija u Maglaju i Žepču, uprkos povećanom broju oboljelih u veoma kratkom periodu pod kontrolom. Dodao je da je došlo do opuštanja građana Zenice zbog lijepog vremena, ali da se moraju svi pridržavati mjera kako bi one što kraće bile na snazi

“Evidentno je da je došlo do opuštanja što ne bi smjelo da se dešava. Što više budemo poštivali naredbe sve će trajati kraće”, zaključio je Jupić. Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica, je kazao da naredne sedmice biti objavljena edukacija za rukovanje PCR opremom.

“Mi smo paralelno s tim nabavljali opremu i uputili smo dokumentaciju Federalnom ministarstvu za akreditaciju. Laboratorija je spremna za ovaj posao i čim prije bude moguće mi ćemo raditi, a tražit ćemo i od viših nivoa vlasti testove. Imamo dovoljno mikrobiologa, imamo laboratorijsku opremu i spremni smo”, kazao je Skomorac te je dodao da su tri uposlenika bolnice pozitivni, a 28 u izolaciji.

Ednan Drljević, načelnik Odjela infektivnologije KBZ i član kriznog štaba, je naglasio da ovo nije karantinska bolest te da se treba tretirati samoizolacijom i testiranjem.

“Onaj ko ima male šanse da je pozitivan ne bi trebao biti u karantinu. Dobili smo podršku pet kantona da Federalni štab mijenja odluku, a u budućnosti bi moglo doći u pitanje sve ono što smo radili i gubit ćemo povjerenje građana”, kazao je Drljević. Dodao je da je rano govoriti o ublažavanju mjera te da će sigurno do njih doći veoma brzo zbog ekonomskih, psihičkih i zdravstvenih problema.

“Mjere će od maja postati blaži, s tim da bi ih lično ostavio duže jer nismo u fazi imunizacije krda. Evropa je ranije imala prve zaražene koronavirusom tako da se mi ne možemo voditi s njima”, dodao je Drljević. .Komentarišući bh. lijek protiv koronavirusa Drljević je kazao da s njim već tretiraju pacijenti te da je zadovoljan rezultatima kako lijek djeluje.

Foto: Klix, video: Vlada ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno