Zenica

VIDEO: Kad i kako će Zenica dobiti budžet za 2022.?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kraj ove godine u Zenici će ostati zabilježen, pored ostalog, i po hapšenju te pritvaranju gradonačelnika Fuada Kasumovića. Dok pravosudne institucije rade na predmetu Zenicatrans, pokušava se stvoriti privid da jedna osoba drži u rukama sve funkcije Grada. Uključuje to donošenje gradskog budžeta za narednu godinu, ali i izvršenje ovogodišnjeg. Iako to nije specifičnost samo Zenice, u ovom gradu nije prvi put da je upravo budžet oružje za dokazivanje političke moći.

Blokirane su sve funkcije Grada, poručeno je iz Gradske uprave nakon što je pritvoren zenički gradonačelnik Fuad Kasumović. Izvršavanje tekućeg budžeta, ali i donošenje novog nemoguće je bez gradonačelnika, poručili su.

„Do 31. decembra je, po budžetskom kalendaru i po Zakonu o budžetima, neophodno usvojiti budžet Grada Zenica, odnosno, u slučaju nemogućnosti provođenja tih procedura, donijeti odluku o privremenom finansiranju“, kazao je Selver Keleštura, sekretar Gradske uprave Zenica.

Pomoćnica gradonačelnika Zenice za finansije Fatima Vojvodić navela je kako su napravili radnu verziju nacrta budžeta koja nije uspjela da ugleda svjetlo dana zbog svih dešavanja.

Istovremeno su pred zgradom Kantonalnog suda trajali protesti grupe građana zbog pritvorske mjere gradonačelniku Fuadu Kasumoviću. Dva događaja s istom porukom – Grad je u blokadi, ukinite pritvor. Zbog pritisaka na rad pravosudnih institucija uslijedila je krivična prijava, između ostalog, jer se „…zaposlenim u javnim preduzećima i ustanovama prijeti obustavom isplata plaća, a budžetskim korisnicima socijalnih davanja, s ciljem izazivanja građanskog nezadovoljstva i masovnih protesta… te da su na pres-konferenciji održanoj 6. decembra predstavnici Gradske uprave najavili paralizu Grada, a politički predstavnici gradske većine potvrdili, ne čineći ništa na deblokadi Grada…“.

A kada je gradonačelnik pušten iz pritvora, funkcionisanju Grada ispriječile su se mjere zabrane koje mu je odredio Sud. Te ga mjere nisu sprečavale da se vrati na posao i radi sve izuzev za kraj godine najvažnijeg posla – pripreme budžeta. Trenutno traje odlučivanje po žalbi Kasumovićeve odbrane za ukidanje svih mjera zabrane, no u javnosti je stvaren utisak da je rad Gradske uprave i Vijeća i dalje blokiran. Je li to baš tako?

„Još 10. decembra 2021. godine Klub vijećnika SDA u Gradskom vijeću Zenica je uputio inicijativu svim vijećnicima u Gradskom vijeću da organizujemo sjednicu na kojoj bi se razmatrala aktuelna problematika i deblokirao rad Gradske uprave, a samim tim i rad Gradskog vijeća. Nažalost, iz njima znanih razloga ništa nije preduzeto o toj inicijativi“, kazala je Emina Tufekčić, vijećnica SDA u Gradskom vijeću Zenica.

Okolnosti jesu vanredne, no jesu li i razlog za poigravanje s tako bitnim pitanjem kao što je funkcionisanje Grada? Većina u Gradskom vijeću, nadajući se ukidanju mjera zabrane gradonačelniku, probudila se.

„Ako se desi to, što bi bilo dobro i za vijećnike i za građane Zenice, mislim da bismo mogli očekivati i do 10. januara sjednicu Gradskog vijeća“, istakao je Elvis Alijagić, vijećnik SDP-a u Gradskom vijeću Zenica.

Kako god, budžet ne može biti usvojen do 31. decembra, ali je većina u Gradskom vijeću uvjerena da će to biti usvojeno blagovremeno, da bi se izbjeglo privremeno finansiranje.

„Mi smo bili i ranije spremni na mogućnost razmatranja privremenog finansiranja. Međutim, kako sam već rekao, nacrt budžeta je spreman i u narednih 10 dana mi ćemo raspravljati o toj temi na sjednici Gradskog vijeća“, prezicirao je Kenan Uzunović, šef Kluba vijećnika ZI-KF u Gradskom vijeću Zenica.

Budžet je i proteklih godina u Zenici bio instrument za političko nadmudrivanje i pokazivanje moći. 2017. godine gradonačelnik je sam proglasio budžet, a 2020. godine donesen je posljednjeg dana februara, nakon jednomjesečne potpune blokade svih funkcija Grada. No, nisu igre sa budžetom specifičnost Grada Zenica. Naprotiv, postale su način rada vlasti na svim nivoima, posebno u izbornim godinama.

Autor: federalna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno