Zenica

VIDEO: Božićne jaslice Antona Budića iz Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Za Božić mnoge domove i crkve krase jaslice, koje simbolično prikazuju noć Isusova rođenja. Anton Budić iz Zenice već tri decenije u svojoj župi priprema jaslice, pokušavajući što vjerodostojnije predstaviti taj trenutak, ali i poruku koju sa sobom nosi.

Anton Budić, vjernik iz zeničke Župe Crkvica već 30 godina u Crkvi Bezgrešnog začeća Djevice Marije priređuje jaslice. Svoj talenat da putem makete priča priču Isusovog rođenja otkrio je slučajno.

Anton Budić, autor makete jaslice

“1991. godine, pokojni župnik Zvonko Rajić je ovdje bio, zajedno smo radili te jaslice, slučajno sam došao da mu pomognem, radili smo cijeli dan i tako je to počelo. Ja sam se odmah u taj rad u to sve zaljubio.”

A da se priča iz betlehemske špilje prenese vjernicima, na autentičan način, potrebno je mnogo truda. Pri samoj izradi, ovaj vrijedni vjernik koristi ono što nađe u prirodi. A neke drvene figure stare su i više 100 godina.

“Ja ovdje koristim samo prirodni materijal, sa našeg područja, iz Zenice, Crkvica – to su stari panjevi ili što donese rijeka Babina rijeka. I onda ja ugledam intresantan komad, odmah ga donesem u bilo koje doba godine, mahovinu našu s naših brda, i gledam da to bude baš da odražava i duh Palestine, Betlehema, ali i duh Zenice i Crkvica koliko se može,” rekao je Budić.

Nažalost, u vremenu konzumerizma, često se podlegne potrošačkom duhu i u najsvetijim trenucima. A jaslice pokazujući siromašne uslove u kojim je rođen Isus šalju poruku šta je to ustvari Božić.

Anton Dominković, župnik Župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije

“Nije bit sjaj, blještavilo, šljaštenje nekavih reklama, nego je bit pokazati skromnost i jednostavnost i veličinu i to on stvarno majstorski odradi. Dakle – i njemu zahvaljujem i svima onima koji to lijepo zdušno rade, da svi mi doživimo istinski Božić.”

Pored nezaobilazne jelke, jaslice su jedna od Božićnih tradicija koje utopljavaju srca, donose mir, ali podsjećaju i na istinske vrijednosti u životu i prijeko potrebno duhovno svjetlo Božanske ljubavi, koji se po predanju spustio među ljude da pokaže da smo svi pod nebom jednaki.

AUTOR: Elma Šut/BHRT



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno