Zenica

Mirnes Bašić: Od 1. januara plate policajaca i zaposlenih u pravosuđu će porasti za 10 posto

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Godina na izmaku donijela je dosta izazova svim kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovine, a u intervju sa premijerom Zeničko-dobojskog kantona Mirnesom Bašićem govorili smo o funkcionisanju kantona, Zakonu o unutrašnjim poslovima, Uredu o borbi protiv korupcije te planovima i projektima u 2022. godini.

Na početku razgovora, informišite nas kakva je bila finansijska godina za Vladu Zeničko-dobojskog kantona?

Ova godina je za Vladu bila izuzetno uspješna, iako na početku godine nismo očekivali ovakav ishod. Naime, prilikom izrade budžeta imali smo brojne nedoumice i potpunu neizvjesnost u smislu ostvarivanja prihoda, jer pandemija još uvijek traje i uzima danak na svim poljima. Međutim, u drugom kvartalu, od mjeseca maja, došlo je do značajnog povećanja prihoda koje je nastavljeno svih ovim mjeseci. Tako smo uspjeli da ostvarimo višak prihoda i u konačnici smo uradili rebalans kojim je budžet uvećan sa prvobitnih 401 milion na 420 miliona KM. Izvršili smo sve ustavne i zakonske obaveze te realizirali niz razvojnih projekata i mjera podrške u svim oblastima, posebno zdravstvu, privredi, poljoprivredi i boračkoj zaštiti.

Na što je najviše novca iz budžeta utrošeno, osim redovnih obaveza, šta su građani kantona dobili?

Ponosan sam što ova Vlada godinama realizira projekte koji su pionirski u Federaciji BiH. Sredinom 2000-tih pokrenuti su programi podrške jačanju privrede koji su itekako dali dobre rezultate i zbog čega predstavljamo “kičmu” privrede FBiH i BiH. Programi su kroz godine doživljavali određene promjene, ali je ostao isti cilj a to je jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća. Subvencioniramo početne troškove proizvodnih investicija, regresiramo kamate na kredite, pomažemo obrte i sektor turizma, razvijamo poslovne zone i ukupan poslovni ambijent u svim općinama. Ove godine smo kroz osam mjera u privredu usmjerili 3,1 milion KM, od čega samo za jačanje konkurentnosti 1,4 miliona, a omogućili smo i povoljne kreditne linije za privredu kod komercijalnih banaka i našeg Kreditno-garancijskog fonda.

Naš kanton je postao drugo ime za ulaganja u školsku infrastrukturu. Ta ulaganja će u ovom mandatu dostići iznos od 20 miliona KM. Gradimo niz novih škola i fiskulturnih sala, utopljavamo postojeće školske objekte iz kojih izbacujemo fosilna goriva a eco friendli gorivima, kao što su pelet, prirodni gas ili toplotne pumpe, smanjujemo zagađenje i istovremeno ostvarujemo uštede. Ove projekte implementiramo samostalno ili u saradnji s našim partnerima, međunarodnim organizacijama, koje su prepoznale da je ulaganje u djecu i obrazovanje najisplatnija investicija za budućnost. Samo kroz jedan takav projekata, ove i naredne godine ćemo rekonstruisati 30 zgrada škola i fakulteta. Ulažemo i u putnu infrastrukturu. Od 20 miliona KM za ceste, ove godine smo rekonstrukciju i izgradnju regionalnih puteva izdvojili skoro 11 miliona, a 9 miliona za redovno održavanje saobraćajnica.

Vlada konkretnim mjerama i projektima pokazuje da je posvećena razvoju, naravno vodeći računa o ravnomjernom razvoju svih općina, što je jedna od naših ključnih politika. Moramo omogućiti da svaki stanovnik našeg kantona ima kvalitetne uslove za život i rad. Naše interventne mjere tokom pandemije bile su urnek za mnoge vlade u FBiH, što je prepoznala i međunarodna zajednica. Istovremeno uspijevamo naći i načina i sredstava da jačamo kapacitete sektora zdravstva da se lakše nosi sa pandemijom virusa korona. Kupujemo medicinsku i zaštitnu opremu, jačamo naše bolnice u Zenici i Tešnju, pomažemo nivo primarne zdravstvene zaštite a istovremeno se pripremamo za konačni početak generacijskog projekta rekonstrukcije Kantonalne bolnice Zenica za što smo davno osigurali povoljan kredit koji je nedavno postao operativan. Želimo u budućnosti imati jak univerzitetsko-klinički centar sa kapacitetima koji će zadovoljiti potrebe svih 365.000 građana našeg kantona.

Pandemija koronavirusa dosta utjecaja je ostavila na privredu, ali i na zdravstvo. Da li je imala utjecaja na funkcionisanje kantona? Da li se kanton kreditno zaduživao i koliko te šta je s dugovanjima po kolektivnim ugovorima koji su prijetili kolapsu kantona?

Već sam rekao da smo u ovoj, drugoj pandemijskoj godini, uspjeli izvršiti sve zakonske i ustavne obaveze te odgovoriti na izazove pandemije. Kada je u pitanju zaduženje, ono se planira u svakom budžetu i služi za održavanje tekuće likvidnosti. Ove godine smo planirali zaduženje od oko 30 miliona, a u konačnici smo povukli 15 miliona kredita, što nije veliko opterećenje s obzirom da imamo budžet od 420 miliona. Raduje me što sam na čelu Vlade koja je napokon našla rješenje za izvršenje presuda po kolektivnom ugovoru od kojih su neke stare i više od 15 godina. To je bio ogroman teret koji je prijetio kolapsom budžeta ZE-DO kantona. Uz zeleno svjetlo Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu sačinili smo akcioni plan i obavezali se da naredne 22 godine za izvršavanje presuda svake godine izdvajamo 12,3 miliona KM. Prvu tranšu smo isplatili prošle godine, a do Nove godine ćemo isplatiti novih 12,3 miliona KM.

Zakon o unutrašnjim poslovima je tema koja je bila mnogo puta spominjana u 2021. godini, kao i Ured za borbu protiv korupcije, dokle je došla realizacija tih ciljeva Vlade kantona?

Budžetom za 2022. godinu planirali smo primjenu Zakona o unutrašnjim poslovima u smislu finansijskog razdvajanja Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova. To će, pored operativne, omogućiti i potpunu finansijsku samostalnost Uprave policije. Sigurnost ljudi i imovine, stabilno bezbjedonosno okruženje, siguran saobraćaj, jedna su od ključnih smijernica naše politike a to možemo postići uz potpunu nezavisnost od bilo kakvog uticaja na rad policije, dok istovremeno vodimo računa da naša policija ima sve uslove za normalan rad, kvalitetnu opremu, dobar vozni park i dobar materijalni položaj. Od 1. januara plate policajaca će porasti za 10 posto, kao i zaposlenima u pravosuđu i upravi. Nažalost, još uvijek postoji veliki nesrazmjer u platama među kantonima, ali činimo sve što je u našoj moći da kontinuirano radimo na povećaju plata i radnih prava. Također smo u 2022. planirali početak rada Ureda za borbu protiv korupcije, kao profesionalnog i nezavisnog organa, koji će se prije svega baviti prevencijom korupcije. Moram naglasiti pojam prevencije, jer se konkretnim slučajevima korupcije moraju baviti nadležni organi, policija i pravosuđe i tu ne bi smjelo biti paralelizama. Moram istaći da smo u ovom procesu imali odličnu podršku Evropske organizacije za bezbjednost i saradnju (OSCE), a pozivam sve organizacije koje žele sarađivati da podijele iskustva kako bi naš

Budžet za 2021. godinu bio je prvobitno planiran u visini od 401 milion KM, a rebalansom je povećan na 420 miliona. Višak ostvarenih prihoda preusmjerili smo prema strateškim resorima kao što su zdravstvo, obrazovanje, privreda, poljoprivreda, boračka i socijalna zaštita. Budžet za narednu godinu planiran je u visini od 438 miliona KM i on ima socijalnu i razvojnu dimenziju. Zadržali smo većinu programa poticaja iz ove godine. Posebno me raduje što imamo podršku socijalnih partnera u Ekonomsko-socijalom vijeću. Udruženja privrednika pozdravljaju naše mjere poticaja, a sindikatima je drago što smo omogućili povećanje plata svim zaposlenim na budžetu, prosvjetnim radnicima, policiji, te zaposlenima u pravosuđu i javnoj upravi. Uspjeli smo pomiriti interese i privrede i radnika i to je najbolji pokazatelj da radimo dobar posao.

Kako biste ocijenili rad ministara?

Ovo je koaliciona vlada i zadovoljan sam saradnjom sa svim ministrima koji dolaze iz različitih političkih stranaka. Većina odluka Vlade, a posebno strateške odluke, donose se uz punu saglasnost svih ministara, bez preglasavanja, a to je ujedno i pokazatelj da parlamentarna većina funkcioniše veoma dobro.

Razgovarao E. M. Klix



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno