Košarka

Velika pobjeda Čelika u derbiju

Velika pobjeda Čelika u derbiju
Velika pobjeda Čelika u derbiju
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Velika pobjeda Čelika u derbiju- 8. kolo Međunarodne regionalne lige; KŽK „ČELIK“ – ŽKK „ATHLETE CELJE“ 74:65 ; Arena u Zenici; Početak u 18 sati; Gledalaca: oko 350; Sudije: Jevtović Vladimir, Ninković Nemanja i Arsenijević Radoš, komesar Vujović Miodrag;

U 8. kolu Međunarodne ženske regionalne košarkaške lige (MŽRKL), za sezonu 2015/2016, košarkašice Čelika su bile domaćini ekipi „Athlete Celje“ iz Celja (Slovenija). Pobjedila je, zasluženo, domaća ekipa Čelika
Rezultat: Čelik – “Athlete Celje” 74:65 (19:17), (24:18), (10:15), (21:15);

Sastavi ekipa:
Čelik: Gagić, Ćorović, Mitrašinović 12, Kovačević, Kalušić 19, Nizamić, Zeljković, Lončarević, Heljić, Popović 9 + 12 skokova, Kapor 17, Iriškić 17. (Trener Slobodan Kecman);
Athlete Celje: Potočnik, Mišeljić 2. Dojkić 12, Gwashawanhu, Jakovina 2, Trebec 13, Friskovec 3, Osvirk 4, Marić 7, Slonjsak 12 Prezelj 10. (Trener Damir Grgič);

Košarkašice Čelika, aktuelnog bh. prvaka i osvajača Kupa naše zemlje, zasluženo su pobjedile u 8. kolu direktnog konkurenta za plasman u drugi krug takmičenja, ekipu Athlete Celje, i to sa većom razlikom od 5 poena sa koliko je Čelik poražen u Celju.
Dakle, serijom od 10:3 u poslednje dvije minute za pobjedu nad Athlete Celjem sa 74:65 Čelik je prestigao minus iz prve utakmice u Celju (73:78)
A bilo je puno teže nego što govori krajnji rezultat od + 9 poena za Čelik, je je na samo na 3,5 minute do kraja utakmice rezultat bio izjednačen (60:60).
U prvoj dionici ekipe su se nekoliko puta smjenjivale u vođstvu, ali su domaće imale i 6 poena prednosti (12:6). Na kraju prvog perioda je 19:17 za domaće košarkašice.
Početkom druge dionice gošće prave seriju od 0:7 i rezultat je preokrenut na 19:24. Domaće pojačavaju i rezultat je, ponovo, na njihovoj strani. Do odmora je + 8 poena za Čelik (43:35).
Na početku treće dionice stvorena je i najveća prednost na utakmici za domaće od 12 poena (47:35). Međutim, Slovenke prave seriju od 0:8 i opasno se približavaju na samo 4 poena (47:43). Na kraju treće dionice je samo 3 poena prednosti za domaće (53:50).
U zadnjoj dionici Čelik ima stalnu prednost od 5-8 poena, ali se naslučuje neizvjesna završnica, jer se gošće opasno približavaju. Osjetio se umor kod domaćih igračica, zbog „kratke klupe“, pa je trener Kecman rotirao samo 7 igračica. Trener gošći je stalno rotirao 9 igračica. Lične greške su “visile“ nad domaćim igračicama, jer su u finiš utakmice 4 lične imale Kalušić i Kapor, a 3 lične Iriškić, Popović i Mitrašinović.
Kao što smo napred naveli gošće izjednačavaju na 60:60 na 3,5 minute do kraja. U finišu utakmice, čini se, najsigurnija je bila Anđelika Mitrašinović sa jednim skokom u odbrani, te dva poena iz slobodnih bacanja i tri poena iz igre. Nakon ove role Mitrašinovičke, utakmica je bila odlučena. Da istaknemo i 3 skoka Nedžle Kovačević u zadnje 3 minute utakmice. Sve u svemu potpuno zaslužena pobjeda košaarkašica Čelika nad vrlodobrom ekipom Celja, koja je u skokovima nadvisila domaće (30/38 skokova za gošće).
Kod Čelika, Aida Kalušić je ubacila 19 poena uz 3 skoka. Tamara Kapor postigla je 17 poena uz, također, 3 skoka. Aldijana Iriškić postigla je 17, dok je Nataša Popović uz 9 poena upisala čak 12 skokova. Kapor i Popović odigrale su svih 40 minuta. Kod Slovenki Trebec je postigla 13, Dojkić i Slonjsak postigle po 12 poena, te Prezelj 10 poena.

Izjave nakon utakmice:
Slobodan Kecman, trener Čelika: „Čestitke mojim igračicama na pobjedi, a gostima na fer i korektnoj borbi. Trebala nam je pobjeda za nastavak u utrci za završnicu. Velikom borbom i iskustvom u finišu uspjeli smo u tome.“
Damir Grgič, trener Athlete Celja: „Čestitike Čeliku za zmago. Izkušnje so bile na njihovi strani. Čestitke tudi moji ekipi za borbenost.“
Da podsjetimo u Međunarodnoj ženskoj regionalnoj košarkaškoj ligi učestvuju ekipe iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH.
U devetom kolu košarkašice Čelika gostuju ekipi Budućnosti Bemax (Crna Gora), lidera na tabeli B grupe.

E. Imamović za Zenicablog

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno