Biznis

Velika ekspanzija Wizz Aira u bivšoj Jugoslaviji, BiH dobija najviše novih linija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Wizz Air planira u narednih mjeseci uvesti 24 nove rute s tržišta bivše Jugoslavije, uprkos očekivanjima aviokompanije da će se postupni oporavak saobraćaja dogoditi tek krajem ljeta.

Uprkos novim rutama, Wizz Air je nastavio odgađati nastavak brojnih linija iz regije i smanjio je frekvencije na postojećim letovima jer se i dalje provode stroga ograničenja putovanja.

Krajem juna niskotarifna kompanija otvorit će novu bazu u Sarajevu uvođenjem devet novih linija. Nadalje, započet će i četiri nove linije iz Beograda, od kojih je jedna već pokrenuta, kao i šest iz Splita i pet iz Banja Luke.

Kompanija pregovara i s drugim zračnim lukama u regiji oko potencijalnih novih letova. Wizz Air predviđa potražnju za putovanjima po cijeloj Evropi nakon “razdoblja dobrog napretka nacionalnih planova vakcinisanja”.

Njen izvršni direktor Jozsef Varadi i dalje je uvjeren da će se aviokompanija pojaviti kao dugoročni pobjednik pandemije dok se drugi povlače.

– Naša okretnost i neumorna usredotočenost na troškove i novac značajne su konkurentske prednosti – rekao je Varadi, prenosi EX-YU Aviation News.

Međutim, primijetio je da, iako je uvjeren da će na kraju doći do oporavka s obzirom na neodgodivu potražnju, “hoće li se to dogoditi preko ljeta, zime ili sljedećeg proljeća, ne znamo”. Wizz Air ovog ljeta lansira više od 120 novih linija ukupno gledajući.

– Naše širenje mreže i ulaganja u našu flotu u proteklih dvanaest mjeseci osiguravaju nam dobar položaj za povratak u normalno poslovanje i uvjereni smo da smo sada u još boljoj poziciji da budemo strukturni pobjednik u evropskom zrakoplovnom sektoru – napomenuo je izvršni direktor.

Dodao je da i dalje namjeravaju biti agresivni u ciljanju tržišnog udjela tamo gdje se ukažu mogućnosti i planiraju se držati svih baza. Ne planiraju smanjiti isporuka iz Airbusa, s 27 novih aviona serije A320 u sljedećih dvanaest mjeseci, “iako postoji fleksibilnost za vraćanje postojećih aviona najmodavcima ili pregovaranje o uvjetima kako ističu ugovori”.

Wizzova 1,6 milijarda eura likvidnosti trebala bi trajati naredne tri godine na trenutnim nivoima trošenja novca, zaključio je Varadi.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno