Rekreacija

Vedro projekat “Hodaj”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vedro projekat “Hodaj” – Udruženje za podršku i razvoj planinarstva i sportskog turizma ˝Vedro˝ pod pokroviteljstvom grada Zenica kreće sa realizacijom projekta pod nazivom ˝Hodaj˝ s ciljem promocije planinarstva po domaćim bosanskohercegovačkim planinama i koji obuhvata 5 pješačko-planinskih tura: pješke do Travnika, Zvijezda, Vepar, Vlašić i Bobovac, kroz 5 vikenda u mjesecu oktobru, novembru i decembru.

Tokom realizacije gore navedenih tura bit će upriličena stručno-edukativna interaktivna predavanja i vođenje planinarskih vodiča Udruženja „Vedro“. Za osiguravanje svih aktivnosti tokom organizovanja tura pobrinut će se planinarski vodiči pripravnici iz Vedro Extreme grupe.

Ideja vodilja kroz projekat jeste da aktivnosti budu dostupne što većem broju zainteresovanih bez dobnih, spolnih i ekonomskih ograničenja. Aktivnostima koje promovišu zdrav način života, volonterizam, kao i programima za korisno ispunjavanje slobodnog vremena, doprinosi se održavanju fizičkog i mentalnog zdravlja; povećanju ponude turističko-sportskih aktivnosti i osvještavanja domaćeg stanovništva o ponudi i ljepotama koje nudi Bosna i Hercegovina. Pružila bi se mogućnost upoznavanja sa osnovama planinarenja, organizovanja izleta i druženja sa mladima u cilju buđenja interesa za ovaj vid sporta.

Ciljna grupa projekta su građani Zenice oba spola svih starosnih dobi, odnosno cijela porodica. Animiranje najmlađe populacije ima za cilj probuditi i razviti osjećaj za lokalnu zajednicu i na taj način dati doprinos u jačanju protektivnih faktora u cilju prevencije poremećaja u ponašanju, ali i očuvanju zdravlja. Usmjerenost na populaciju srednje dobi ima za cilj jačanje psihofizičkih protektivnih faktora s obzirom na brzinu života i količinu stresa sa kojom se svakodnevno pojedinac suočava. Uključivanje populacije treće životne dobi također ima svoju važnost u doprinosu jačanja protektivnih faktora od razvoja bolesti i jačanju organizma kao i ponude aktivnosti od društvenog sadržaja. Projekat je koncipiran tako da se ne pravi razlika u usmjeravanju ciljeva spram etničke, nacionalne ili religijske strukture.

Ovim projektom, koje Udruženje realizuje u saradnji sa gradom Zenica, se promoviše planinarenje kao vid aktivnog i pozitivnog provođenja slobodnog vremena u prirodi. Zenica u periodu jeseni i zime ima poznati problem sa zagađenjem zraka, zbog čega Vedro nudi mogućnost da se jedan dan u toku sedmice provede u čišćoj i zdravijoj okolini.

Više informacija o realizaciji projekta može se pratiti na web i Facebook stranici Udruženja.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno