Rekreacija

FOTO: Duh Everesta u Zenici

FOTO: Duh Everesta u Zenici – U okviru edukativnih aktivnosti Azimutha 135, večeras je Zenica imala veliku čast i iznimno zadovoljstvo ugostiti Vladimira Dadu Mesarića, čovjeka sa mnoštvom planinarskih uspjeha u dugogodišnjoj karijeri.

U amfiteatru Politehničkog fakulteta u Zenici okupilo se 70 ljubitelja prirode, planinara i osoba željnih znanja, da čuju predavanje jednog od članova najuspješnije ekspedicije ovih prostora – Everest 79. Na početku se prisutnima obratio i predsjednik Planinarskog saveza Bosne i Hercegovine, Zehrudin Isaković.

Naš gost iz Zagreba, sa mnoštvom tehničkih podataka bez daha je držao prisutne, koji ga nagradili velikim aplauzom i željom za fotografiju.

Mesarić, inače alpinsta, gorski spasavalac, instruktor na ledničkim kursevima, instruktor GSS-a, turno skijaš i međunarodni planinarski vodič, u inspirativnom je jednosatnom predavanju govorio o usponu na najviši vrh svijeta kojeg je, prvenstvenim smjerom izvela dvadesetpetočlana jugoslovenska ekspedicija, prije 38 godina, čiji je sudionik i sam bio. Taj smjer je ponovila jedino bugarska ekspedicija iz 1984. godine, a koliko je uspjeh značajan govori i podatak da je članove, po povratku, primio i tadašnji predsjednik Jugoslavije, Josip Broz Tito, a proglašeni su i za najbolji sportski tim Jugoslavije 1979. godine.

Azimuth 135 se zahvaljuje gospodinu Mesariću na dolasku u Zenicu, a što su omogućili prijatelji predavanja: putnička agencija „Biss-tours“, hotel „Fontana“, etno-restoran „Miris dunja“, stomatološka ordinacija „Dr Terzić“ i Politehnički fakultet Univerziteta u Zenici.

Također se zahvaljujemo i delegaciji Planinarskog saveza BiH, te članovima nekoliko sarajevskih planinarskih društava koji su, svojim prisustvom, uveličali ovaj događaj.

Hodaj pravom stazom.  Tekst i foto: Azimuth 135.

 
loading...