Info

Važno upozorenje: Očekuje se novo povećanje vodostaja na slivovima rijeka u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Analizom hidrološko-hidrauličkih prognostičkih modela za ponedjeljak i utorak, obzirom na trenutnu hidrološku situaciju na slivovima u Bosni i Hercegovini, nivoe vode u koritima, zasićenost tla vodom, očekuje se novo povećanje vodostaja na slivu Sane, Vrbasa, Bosne, Željeznice i Miljacke.

Iz Agencije za vodno područje rijeke Save saopšteno je da prema današnjoj meteorološkoj prognozi izdatoj od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, nove padavine se najavljuju za ponedjeljak i utorak i to u zapadnim i centralnim područjima Bosne, te na sjeveru i istoku Hercegovine.

Bujični vodotoci na kojima može doći do povećanja vodostaja u ovom periodu su na području slivova Vrbasa i Bosne”, navodi se u izvještaju agencije.

Posebno se ističu nova prognozirana povećanja vodostaja na rijekama Željeznica i Miljacka, zatim područje Sarajevskog polja i duž cijelog toka rijeke Bosne.

“Na ovim područjima preporučujemo pojačan oprez kako stanovništva, tako i službi koje provode mjere aktivne odbrane od poplava”.

Prema meteorološkim prognozama, prestanak padavina na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH očekuje se 9. novembra.

“Sugerišemo nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, kao i stanovništvu koje živi uz vodotoke na pojačan oprez”, navode iz agencije.

Na osnovu podataka prikupljenih sa mreže automatskih hidroloških stanica na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, trenutno se bilježi stagnacija i opadanje vodostaja na većini hidroloških stanica na slivu Une, Sane, Vrbasa, Bosne i Drine. Tokom dana nema novih padavina tako da će se trend opadanja nastaviti. Jedino još na hidrološkoj stanici Maglaj je dostignut nivo pri kojem počinje obavještavanje o poplavama, u toku dana se očekuje smanjenje nivoa i prestanak slanja obavještenja.

Vodostaji na dijelu toka rijeke Save u FBiH su također u porastu, ali su znatno niži od kota pri kojima se proglašavaju mjere redovne odbrane od poplava.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno