Info

Šesti kongres o pčelarstvu 20. i 21. novembra u Sarajevu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Šesti Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima biće održan u Sarajevu u subotu i nedjelju, 20. i 21. novembra, u hotelu “Hollywood” na Ilidži, potvrdili su organizatori.

Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima, uprkos izazovima pandemije, stekao je kontinuitet u održavanju, a zainteresiranost za njegove sadržaje raste iz godine u godinu. Tako su i ove godine najavljeni učesnici i gosti iz cijelog regiona Balkana i Evrope.

Naučni i društveni značaj Kongresa ogleda se kroz prikupljanje, prezentiranje i afirmiranje naučnih, stručnih i praktičnih dostignuća.

Organizatori navode da je svrha Kongresa međusobno povezivanje akademske zajednice, pčelara, poljoprivrednih proizvođača, industrije (prehrambene, farmaceutske, hemijske i drugih) te državnih institucija  u jedinstven lanac vrijednosti.

Zbog toga strukturu učesnika Kongresa, na domaćoj i međunarodnoj razini, čine predstavnici akademske zajednice, naučnih instituta, pčelara, industrije, poljoprivrede i državnih organa.

Prezentiranjem znanja i iskustva na Kongresu nastoji se doprinijeti razvoju pčelarstva u Bosni i Hercegovini, ali i kompletnoj regiji. Polazi se i od činjenice da pčelarska djelatnost može smanjiti siromaštvo u ruralnim područjima te smanjiti migracije stanovništva, a to su nesumnjivo prioritetni ciljevi društva. S tim u vezi, pčelarskoj proizvodnji je neophodno povećanje produktivnosti, unapređenje osiguranja kvalitete, ali i povećanje efikasnosti i učinkovitosti.

-Naučnu relevantnost kongresa daju broj univerzitetskih profesora iz zemlje i inozemstva koji su do sada učestvovali, do sada prezentirali na Kongresu i broj objavljenih stručnih radova, renome Zbornika koji je citiran u znanstvenim bazama, fakulteti, instituti i Zavoda koji su davali doprinos organizaciji radu Kongresa i referentnost učesnika pokazuju njihova imena i biografije kao i citiranost, ističe idejni tvorac i pokretač Kongresa prof. dr. Midhat Jašić, sa Tehnološkog fakulteta iz Tuzle.

Kongres će biti održan pod konceptom “Apiturizam”, usmjerenom na uvezivanju i promociji turizma, pčelarstva i apiterapije. Program kongresa sastojati će se od predavanja, poster prezentacija i panel diskusije.

U prethodnim godinama kongresa više od 500 učesnika je stvorilo temelje za kongres, koji  ove godine ima teme i radove iz oblasti “općeg” pčelarstva, kvaliteta pčelinjih proizvoda, bolesti pčelinjih društava, apiterapije, standardizacije, legislative u oblasti pčelarstva i proizvodnje pčelinjih proizvoda, medonosnog bilja, pčelarske prakse, apiturizma, te pčelinjih proizvoda sa dodatnom vrijednošću.

Organizatori Kongresa su Udruženje za nutricionizam i dijetetiku „Hranom do zdravlja“, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Hrvatska),  Veleučilište u Požegi (Hrvatska), a suorganizatori Federalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Komora magistara farmacije Tuzlanskog kantona, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, Multi Lab Tuzla, Veterinarski zavod Bihać, Savez pčelara Federacije BiH, Savezi pčelara Tuzlanskog i Unsko-sanskog kantona, Prvo apiterapijsko društvo BiH, te Udruženje poljoprivrede i prehrambene industrije kantonalne Privredne komora TK.

PRESS Šestog Kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno