Politika

USTAVNI SUD ODLUČIO: Zakon o pripadnosti javnih prihoda u skladu s Ustavom, više novca za ZDK!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zakon o pripadnosti javnih prihoda FBiH je u skladu sa poslovnicima Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH, a time i sa Ustavom FBiH.

Odluka je ovo Ustavnog suda FBiH po apelaciji koja se ticala Zakona o pripadnosti javnih prihoda, odnosno ponderu 2, kojim je Kantonu Sarajevo umanjen koeficijent sa 1.965 na 1,5 i čime je ispravljena dugogodišnja nepravda prema drugim kantonima u FBiH.

Među mnogobrojnim predlagačima izmjene ovog Zakona bili su i predstavnici iz ZDK, Jasmin Duvnjak i Iva Tadić.

“Iz svega navedenog proizilazi da je postupak usvajanja osporenog Zakona proveden u skladu sa odredbama poslovnika Doma naroda kojim je regulisan postupak donošenja zakona, kada se zakon predlaže Parlamentu Federace od strane ovlaštenih predlagača u formi nacrta” piše u samoj presudi

Ustavni sud Federacije je utvrdio da nije došlo do povrede člana IV tačka a, tačka 3.15 Ustava FBiH, jer je svaki dom usvojio zakon u identičnom tekstu, u razumnom roku, pri čemu nije od skupštinske važnosti redoslijed usvajanja osporenog zakona od strane domova.

Navode podnosioca zahtjeva da je osporeni zakon neustavan, jer je usvojen na osnovu izjave o fiskalnoj procjeni, koja je sačinjena protivno odredbama Zakona o budžetima u FBiH, pravilnika o proceduri za izradu fiskalne procjene zakona, drugih propisa i akata koji se odnose na planiraje budžeta i uputstva za popunjavanje obrazaca za izjave o fiskalnoj promjeni, Ustavni sud FBiH nije razmatrao, jer se odnosi na ocjenu zakonitosti, a ne ustavnosti.

Na osnovu svega izrečenog, odlučeno je kao izreci ove presude čime je prestala potreba za odlučivanjem o privremenoj mjeri”, navedeno je u odluci Ustavnog suda FBiH.

Podjećamo, Izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda pokrenula je parlamentarna većina u prošlom sazivu i nakon što je ista usvojena u oba doma i potvrđena, jedan dio političara prije svega iz Sarajeva je urgencijama i apelacijama Ustavnom sudu pokušalo da ospori ovu odluku.

Ovom odlukom je Kantonu Sarajevu ukinut tkv. ponder po kojem je ovaj kanton bio privilegovan u odnosu na druge, čime je budžet ovog kantona umanjen za oko 90 miliona KM. Ta sredstva su po novoj odluci raspoređena ostalim kantonima u  FBiH i prema riječima političara iz drugih dijelova BiH u mnogim kantonima i općinama ova sredstva predstavljaju veliku podršku i pomoć u realizaciji nekih započetih ili početku nekih novih veoma važnih projekata za tu lokalnu zajednicu ili sredinu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno