Info

Upozorenje FHMZ: Postoji mogućnost izlijevanja rijeka

Upozorenje FHMZ: Postoji mogućnost izlijevanja rijeka – Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine upozorava, a na temelju dostupnih meteoroloških prognoza, platforme Evropskog centra za poplave (EFAS) o mogućim velikim vodama za 2. juni 2019. godine, saopštili su danas iz Federalne uprave civilne zaštite.

“Postoji mogućnost izlijevanja rijeka iz korita, naročito malih vodotoka na području sliva rijeke Bosne. I to prije svega: lijeve pritoke Bosne sliv Lašve i Usore, desne pritoke rijeke Bosne sliv Krivaje i Spreče, direkne pritoke rijeke Bosne u gornjem i srednjem dijelu sliva, direktna pritoka rijeke Save – Tinja, lijeve pritoke rijeke Drine u Federaciji BiH“, navode iz FUCZ-a.

Vrijeme mogućeg dešavanja – vrh vodnog vala je najranije kasni večernji i rani jutarnji sati sa 1. na 2. juni 2019 godine. Iz FUCZ-a ističu da je moguća i aktivacija klizišta na spomenutim područjima.

Današnje padavine dovele su do povećanja vodostaja na svim vodotocima na cijelom vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH.

Trenutno ni na jednoj mjerodavnoj vodomjernoj stanici na ovom području nije dostignut vodostaj pri kojem počinje obavještavanje o mogućim poplavama, saopćeno je iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

Prema dostupnim meteorološkim prognozama, platforme Evropskog centra za poplave – EFAS-a, Federalni hidrometeorološki zavod je dostavio obavijest da postoji mogućnost izlijevanja rijeka iz korita, naročito malih vodotoka – bujice, na području sliva rijeke Bosne, prije svega: lijeve pritoke Bosn- sliv Lašve i Usore, desne pritoke rijeke Bosne -sliv Krivaje i Spreče, direktne pritoke rijeke Bosne u gornjem i srednjem dijelu sliva, direktne pritoke rijeke Save – Tinja te lijeve pritoke Drine u FBiH.

Ukoliko dođe do dostizanja nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama Agencija će provesti sve mjere predviđene FOP-om.

Što se tiče rijeke Save bilježi se blagi porast vodostaja, ali prema trenutnim prognozama ne očekuje se dostizanje vodostaja pri kojem počinju mjere redovne odbrane od poplava.

Zbog promjenljivih vremenskih uslova koji se očekuju u narednom periodu, Agencija nastavlja sa redovnim i pojačanim praćenjem vodostaja i stanja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH.

N1

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem