Zenica

Uoči vakcinacije protiv gripe

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Uoči predstojeće sezone gripe u Federaciji BiH (FBiH) nabavljena je vakcina Vaxigrip, proizvođača Sanofi-Pasteur, distribuirana preko veledrogerije Pharma-Maac d.o.o. Sarajevo, izjavio je direktor Zavod za javno zdravstvo FBiH Željko Ler.

Komentarišući posljednji slučaj problema s vakcinama u Italiji, gdje je obustavljena upotreba dvije serije vakcina protiv gripe švicarske kompanije “Novartis”, Ler je kazao da se “predmetna vakcina ‘Novartisa’ ne nalazi na tržištu FBiH, niti će biti korištena za zaštitu bh. stanovništva” . U pomenutom slučaju postoji sumnja da bi četiri smrtna slučaja mogla biti povezana sa “Novartisovom” vakcinom.

Italijanska agencija za lijekove (AIFA) saopćila je da je suspenzija lijeka fluad mjera predostrožnosti. Dva smrtna slučaja koja bi mogla biti izazvana vakcinom desila su se na Siciliji, treći u južnom regionu Molize, a četvrti u gradu Prato u Toskani. U saopćenju kompanije “Novartis” navodi se da je fluad u upotrebi od 1997. i da je od tada uspješno dato 65 miliona doza ovog lijeka širom svijeta.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno