Ljudi

Umro sudija Milorad Potparić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na gradskom groblju Bare u Sarajevu jučer je sahranjen bivši sudija Vrhovnog suda Federacije BiH Milorad Mićo Potparić. On je preminuo 8. avgusta ove godine u 82. godini, a od njega su se oprostili porodica, mnogobrojni prijatelji i bivše kolege.
Presudio 2.000 godina zatvora Prije i poslije rata bio je sudija Višeg suda u Sarajevu. Kao sudija presudio je više od 2.000 godina zatvora, među kojima je i osam godina Vojislavu Šešelju, haškom optuženiku za ratne zločine. Šešelj je osuđen 1984. godine zbog napada na ustavni, ekonomski i društveni poredak tadašnje države.
Potparić je u postupcima koje je vodio izrekao i četiri smrtne presude, koje su kasnije preinačene u zatvorske kazne. Često je znao govoriti da bi smrtnu kaznu koja je našoj zemlji ukinuta potpisivanjem Dejtonskog sporazuma 1995. godine, vratio i da bi tada stopa kriminala u našoj državi defintivno bila smanjena.
Najpoznatiji i slučaj koji i danas šokira sve one koji čuju za njega jeste ubistvo 11- godišnjeg Brune Čalića u februaru 1972. godine u Zenici. Svemu je prethodila saobraćajna nesreća u kanjonu Morače (Crna Gora, op. a.) krajem maja 1971. godine, a u kojoj je sudjelovao otac ubijenog dječaka Stipo Čalić.

Naime, on je upravljao kamionom čija se prikolica otkačila i usmrtila dječaka Milenka Pavlovića. Tamošnji sud donio je oslobađajuću presudu za Čalića, ali maćeha dječaka Višnja Pavlović nije oprostila Stipi ubistvo njenog posinka – kazao je na početku razgovora za Avaz lani  Potparić. Maćeha je prvo nagovorila supruga da se osvete, a potom, prema riječima nekadašnjeg sudije, platila 500.000 tadašnjih dinara Dragomiru Bajčeti da izvrši krvnu osvetu u Zenici i ubije sina od vozača koji je usmrtio njenog posinka. –

– Pavlović i Bajčeta došli su u Zenicu i počeli pratiti kretanje dječaka – kada ide, kada se vraća iz škole, kojim putem ide, kakve su mu navike i smjene u školi. Čak su otišli njegovoj majci na vrata s izgovorom da traže stan. Tokom posjeta Pavlović je čak i milovala dječaka. Kobnog dana Višnja je srela dječaka i zamolila ga da je odvede do groblja blizu škole. Bruno, koji je bio odgojeno dijete, nije ništa sumnjao i poveo je, a na groblju ga je dočekao ubica i izmasakrirao s devet uboda nožem koji je Pavlović prethodno ukrala u jednoj trgovini. Bukvalno ga je preklao, nakon čega su pobjegli – nastavio je priču o ovom slučaju sudija Potparić. Hladnokrvno ubijen Kada je Brunina majka Anka vidjela da njen sin ne dolazi na vrijeme kući, krenula je da ga traži. Ubice je susrela na putu, ali ništa nije posumnjala. – Pronalaskom tijela dječaka ne samo da je majka doživjela šok nego svi građani bivše Jugoslavije. Višnja Pavlović je uhapšena u Pljevljima u Crnoj Gori 42 sata nakon ubistva, a Bajčeta u jednoj kafani u Nikšiću. Oboje su osuđeni na smrtne kazne strijeljanjem, a Višnjin muž i otac djeteta stradaloga u nesreći Rajko Pavlović osuđen je na 20 godina zatvora. Višnja Pavlović i Dragomir Bajčeta pogubljeni su avgustu 1973. godine – ispričao je Potparić, dodajući da bi Bruno, da je živ, sada imao 55 godine.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno