Ljudi

Don Anto Ledić: napušta nas Ljudina

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rođeni Kuprešak, 48-godišnji don Anto Ledić će, nakon što je devet godina proveo u Zenici, svoju službu dekretom kardinala Vrhbosanskog Vinka Puljića nastaviti svoju župničku službu u Novom Travniku. Ledić je bio devet godina na čelu zeničkog Katoličkog školskog centra “Sveti Pavao” i nepunih pet na čelu Odbora za međureligijsku saradnju Zenica (OMS) pri Međureligijskom vijeću BiH. Od službe u Zenici oprostiti će se primopredajom u KŠC-u u ponedjeljak, 17. avgusta.

– Svi mi koji smo kroz vjerske zajednice, školu, sport ili karitativni rad upoznali don Antu Ledića, svećenika, humanitarca, sportistu, doktora nauka i nadasve čovjeka ponosni smo na iskustvo i radost života provedenog s njim, rekao nam je jedan od njegovih najbližih saradnika u OMS-u Kenan Hodžić.

Ledić je dobitnik najvećeg priznanja Grada Zenice, Nagrade Grada “za širenje međureligijske saradnje i tolerancije, za rezultate postignute u sportu i humanitarnom radu, te odgojno-obrazovnim i kulturnim aktivnostima”. Već 23 godine je svećenik Vrhbosanske nadbiskupije. Nakon službovanja u Sarajevu, Žepču, Solakovoj Kuli i Obrima kod Konjica, te Travniku, došao je u Zenicu. Gdjegod je upućen na rad, uspostavljao je sjajne odnose sa lokalnom zajednicom i drugim religijama. Dok je boravio u Zenici okušao se i kao muzičar u travničkom bendu “Extra 2000” sa kojim je nastupao širom države.

Zanimljivo je da je Ledić i sedmostruki prvak BiH u seniorskoj i jedanaestostruki u veteranskoj konkurenciji, te trostruki apsolutni prvak BiH u dizanju tegova! Proglašavan je za sportistu godine i trenera Srednjebosanskog kantona, a nagrađen je i od Sportskog saveza Zenice. Najveći uspjeh na međunarodnom sportskom planu bilo je osmo mjesto na Svjetskom prvenstvu u dizanju tegova (kategorija do 94 kg) u Ukrajini, sa podignutih 205 kilograma u biatlonu.

Jedno je sigurno, Zenica gubi, a Novi Travnik dobija LJUDINU. Na sreću nas, kao i u prethodnim slučajevima, don Ledić ne prekida kontakte sa sredinom u kojoj je služio, nego se često vraća gradu kojem je toliko dao. 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno