Posuđeno

Umjesto plaće, dobila batine

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Redakciji Zenicabloga javili su se supružnici Aldin i Erna Mujanović, koji su nas upitali da li bismo objavili priču o mobingu i fizičkom napadu koji se dogodio u jednoj zeničkoj radnji. U međuvremenu, kolege iz lista Dnevni avaz su objavili priču, pa smo uz saglasnost autora i porodice Mujanović prenijeli njihovu priču. 

Supružnici Erna (19) i Aldin Mujanović (23), koji su do subote radili u novootvorenom Tržnom centru „Lider“ u zeničkom naselju Klopče, koji je s radom počeo 10. juna, tvrde da su zadnjeg radnog dana bili verbalno vrijeđani i fizički napadnuti od vlasnika, braće Kenana i Ermina Burekovića.

-Nakon što smo odradili dnevnicu, svi su radnici stali i pitali za plaću. Kenan i Ermin su počeli galamiti, vikati kako će plaću isplatiti dok odrede kazne zbog manjka, te da ćemo dobiti samo ono što su već dobili na račun. Moj muž je dobio samo 73 KM, dok ja nisam dobila ništa. Pitala sam mogu li dobiti svoju radničku knjižicu i plaću za ono što sam radila- kaže Erna, koja je, zbog ovog posla, napustila posao u jednom drugom privatnom trgovačkom preduzeću. Suprug je ranije radio u pekari, a sada su oboje bez posla.

-Ja sam došla 2. jula, a suprug ranije, 15. juna i radio je do 22. jula. Ja i nisam trebala dobiti cijelu plaću, ali sam trebala dobiti dio plaće, kada ostalima budu isplaćivali. Nisam imala probni rad, jer sam već radila u trgovini i imala sam iskustvo- priča Erna, koju je, uz marškanje i povike da je kurva, u glavu udario Ermin. Kenan je za to vrijeme gurao s leđa njenog supruga, koji ju je pokušao zaštititi.

-Erna je od udarca pala i onesvjestila se, a oni nisu dali radnicima ni da joj pruže pomoć. Sve su snimile nadzorne kamere, a da li je policija, koja je došla i napravila uviđaj, izuzela snimke, mi ne znamo. Kenan i Ermin su sjeli u auto i otišli prije dolaska policije, a došli su tek navečer i radnicima govorili da će im plaća biti 1. avgusta. Ako im se ne sviđa da mogu odmah ići, te „ako treba tući, tući ćemo se“ i „ako treba pucati, pucat ćemo“- tvrdi ovaj mladi bračni par, koji ističe da se korektno ponio radnik osiguranja „Condora“ Alen Ganić.

-On je pružio pomoć Erni i pozvao Hitnu pomoć, koja joj je izdala i ljekarsko uvjerenje. Rekao je i da će, ako budemo išli na sud, posvjedočiti sve kako je i bilo- kaže Aldin, koji dodaje da nema više namjeru ni ići u bivše preduzeće. Radničku knjižicu će tražiti da im dostave na neki drugi način.

-Nemam ja šta ići, kada su oni mogli udariti ženu samo što je tražila plaću. To može samo izići na još gore- kaže Aldin, koji je imao ugovor na plaću od 525 KM. Erna ističe i da nije dobila ugovor.

Pokušali smo stupiti u kontakt sa vlasnicima TC „Lider“, da bismo čuli i njihovu stranu priče, ali šefica Hajra Ekinović kazala nam je da nema njihov broj mobitela. Obećala je da će Kenana i Ermina obavijestiti da smo ih zvali, te da će se oni, možda, javiti nama na broj koji smo im ostavili.

Kako nam je istakla portaparolka MUP-a ZDK Aldina Ahmić, događaj nije zadokumentovan u njihovoj evidenciji. Ona smatara da ga je nadležna policijska stanica evidentirala kao narušavanje javnog reda i mira, ali postupak će se nastaviti po proceduri.

V.Begunić/Dnevni avaz

Nakon objave ovog članka, među komentarima se javila izvjesna AMELIA PRODAJA koja je prenijela reagiranje koje je preduzeće Lider objavilo na svojoj stranici – iako nije upućeno autoru članka, a ni nama, mi ga prenosimo u cijelosti – 

Naglašavamo da na stranici https://www.facebook.com/pages/LIDER-Supermarket/358821810973452?hc_location=ufi NE MOŽEMO VIDJETI tu objavu, ali vjerujemo da ona postoji, pa je zato prenosimo. Ni nama, kao prenosiocima članka, vlasnici i uprava se nisu javili  sa demantijem, kojeg ipak prenosimo, posredno iz komentara. 

Javljamo se kao reakcija na vašu objavu ­u Dnevnom Avazu dana 28.07. 2015 na 10 s­tranici istog pod naslovom “Vlasnici trž­nog centra Lider napali Ernu Mujanović”.
Prije svega želimo da kažemo da nas nik­o ispred vaše redakcije nije kontaktirao­ niti čuo našu stranu priče.
Iz tog razloga tekst obiluje nizom neta­čnih informacija i nizom laži.
Smatramo ovo direktnim atakom na ličnos­ti koje su spomenute u tekstu Kenan i Er­min Burekovic.
Naime Kenan Bureković je građanin akade­mik, tačnije diplomirani ekonomista, sa ­čistim dosjeom, koji sa svojih 28 godina­ nije počinio niti jedno krivično djelo ­sto se moze provjeriti uvidom u policijs­ki dosije istog.
Ermin Burekovic, takodjer student, bez ­ijednog krivičnog djela i sa čistim dosj­eom.
Dakle, obojica mladića, porodicni, uzor­ni građani,roditelji, ambiciozni i poslo­vni mladići.
Sa ovim netačnim navodima izvršili ste ­direktni atak na ličnosti ovih mladića, ­ugrozili ste ih i ispali krajnje nekorek­tni prema njima sa lažnim klevetama i ob­javom u vašem listu.
Takodjer izvršili ste atak na poslovanj­e novootvorenog tržnog centra Lider, utj­ecali ste na reputaciju istog.
Navest ćemo samo neke od lažnih informa­cija u istom:
-Erna Mujanović i njen muž Aldin nisu n­i u kom slučaju fizički napadnuti.
-Aldin, muž od Erne je na par dana prij­e Erne dobio otkaz a dana kada je Erna d­obila otkaz počela je histerisati i gala­miti u objektu, počela je da kupi i kra­de stvari po objektu na što je security ­morao da reaguje i da izbaci Ernu iz obj­ekta (navod će da posvjedoči na sudu zap­oslenika agencije Condor, Alen, a takod­jer posjedujemo i video nadzor koji isto­ dokazuje)
Dotična je tražila platu odmah, mi smo ­joj rekli samo da ce platu dobiti kada b­ude obračun za sve radnike ( istom mogu p­osvjedočiti uposlenici policijske stanic­e Zenica jer smo tu izjavu dali pred nji­ma).
Dotična nije pristala na isto, nastavil­a je histerisati i plakati usljed čega j­oj je pozlilo.
Nije istina da nismo dali radnicima da ­im pomognu, jer je security došao, donio­ vode, pozvao hitnu a i ostali radnici s­u donosili vodu.
Najveća laž je da je Ermin udario Ernu.­
Molimo da objavite našu reakciju u vaše­m listu kako bih izbjegli neugodnosti i ­barem djelomično ublažili štetu koju su ­prouzrokovali lažni navodi. 
U suprotnom biti ćemo primorani da ang­ažujemo advokata TC lider gospodina Babi­c Nedzada kako bih pokrenuli tužbu proti­v vas.

Lijep pozdrav.­

Kenan Burekovic, jedan od vlasnika TC ­Lider.­

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno