Posuđeno

Šapa: zaustavite nezakonito ubijanja pasa

UPOZORENJE GRAĐANIMA – BIJELI KOMBI HVATA, PUCA I UBIJA PSE PO ZENICI – ZAUSTAVIMO ZAJEDNO NASILJE ODMAH – Nezakonito ubijanje pasa na ulicama Zenice se nastavlja iz noći u noć, na način da bijeli kombi neidentifikovanog starijeg tipa, SKINUTIH REGISTARSKIH OZNAKA, sa dvije muške osobe, mlađa u ranim dvadesetim godinama, starija muška osoba u kasnim tridesetim, visine ca 182cm, smeđe boje kose, kratko ošišan orgijaju po Zenici na očigled pripadnika MUPa, pucaju, hvataju i ubijaju pse.

Viđeni na lokalitetima Nove Zenice, Sudije Građeše, 26, Babine Rijeke, Ensar Džamije, Crkvica, Doma za napuštenu djecu, Aska Borića, Kapije dva bolnice, Željezničke stanice, zaustavljaju se mame pse, hvataju ih žicom, odvode i potom mučki ubijaju ili ubijaju pucanjem iz puške na licu mjesta.

U ranim jutarnjim satima na Crkvičkom Brdu kod Verdija u 0330h je ubijena Huskica u dvorištu kuće gdje je na skrbi, jedan od najstarijih i najpoznatijih zeničkih pasa, maskota Jalije, Londže, divan pas kojeg su voljeli svi i koji je volio sve, pucanj, i dok su skbnici izašli iz kuće tijelo je nestalo kombi je zamakao a u dvorištu ostala lokva krvi. I TO NA 100 M OD POLICIJSKE STANICE. POLICIJI SLUCAJ KAO I SVE DO SADA PRIJAVLJENO.

Ovakav oblik mučenja i ubijanja životinja, predstavlja krivično djelo čiji se počinitelji moraju kazniti. Ovim su prekšene odredbe Krivičnog zakona Federacije BiH poglavito članka 318., kao i odredbe ostalih relevantnih propisa, a koje se tiču nezakonitog ubijanja i mučenja životinja, odvoženja životinja, odlaganja leševa, nedozvoljene upotrebe vatrenog oružja, ugrožavanja opće sigurnosti ljudi i imovine i ugrožavanje zdravlja građana, te očekujemo od MUPa Zeničko dobojskog kantona da bez odlaganja provede istražne radnje koristeći sve raspoložive resurse, u protivnom se šalje poruka da se zlodjela i teška kršanja Zakona dešavaju uz prećutnu saglasnost onih koji moraju provoditi Zakon i obezbijediti sigurnost za sve.

Poznato je da je grad Zenica na više lokaliteta pokriven kamerama, te znajući period dešavanja ovih krivičnih dijela, a pregledom kamera bi se mogla izvršiti identifikacija vozila. Dalje, uvidom u komentare na internetskim portalima nakon objavljivanja saopštenja za medije Udruženja ŠAPA poglavito komentare na Face Book stranici udruženja Stop ugrizu koje je ništa drugo do poligon za raspirivanje mržnje, huškanja i podstrekavanje na činjenje krivičnih dijela a što se samo po sebi ima smatrati krivičnim djelom u skladu sa Krivičnim zakonom Federacije BiH, moći će se identifikovati mogući počinitelji kao i mogući nalogodavci.

Udruženje ŠAPA najoštrije osuđuje svaki vid nasilja te zahtijeva od MUPa Zeničko dobojskog kantona da provede punu istragu, identifikuje vozilo bijeli kombi koji vozi cijelim gradom svaku noć neregistrovan na očigled policije, identifikuje počinitelje.

Apelujemo na građane Zenice, da budu na oprezu prijave kretanje takvog vozila, slikaju ga kao i ubice, smognu hrabrosti i građanske odgovornosti te spriječe nezakonita ubijanja i nezakonita hvatanja pasa na području Zenice i ista prijave policiji, takođe spriječe ozbiljno narušavanje javne sigurnosti. Problem napuštenih pasa se ne može i ne smije rješavati ubijanjem nego provođenjem preventivnih mijera na koje Udruženje svih ovih godina upozorava, registraciju imalaca životinja, kažnjavanje napuštanja životinja, sterilizacije, edukacije, kontrola vlasnika.

Nezakonita ubijanja, mučenja životinja nikad nisu i ne mogu voditi do rješenja. Zaustavimo zajedno monstruozna ubijanja pasa u Zenici, identifikujmo počinioce i nalogodance i rješavajmo problem humano. Psi na ulici su rezultat ljudske nebrige, posljedica, ne uzrok problema, problem uvijek i samo stvara čovjek vlastitom neodgovornošću. Odgovor na tu i takvu neodgovornost ne može i ne smije biti ubijanje.

ŠAPA Zenica

HUSKICA UBIJENA 5

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem