Naše

Umjesto demantija, dobismo potvrdu – prvi sindikalac Zenicatransa kao i Porezna uprava pozvao da “država uzme svoj novac”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Umjesto demantija, dobismo potvrdu – prvi sindikalac Zenicatransa kao i Porezna uprava pozvao da “država uzme svoj novac” – Nepuna dva sata nakon što smo objavili intervju sa vršiocem dužnosti direktora Kantonalnog poreznog ureda Zenica Sabahudinom Ibrahimagićem, dobili smo email prvog sindikalca Zenicatransa Edina Tikveše, kojeg prenosimo kao “skrinšot” iz sasvim određenih razloga, koje navodimo u nastavku:

Poštovana redakcijo, ovim putem ću pokušati da demantujem navode v.d. rukovodioca Kantonalnog poreznog ureda Zenica Sabahudina Ibrahimagica o Zenicatransu objavljenog 23.4.2018.godine. u tom intervjuu dotični navodi da dugovanja Zenicatransa porasla na 5 miliona KM. U prilog vam šaljem dva riješenja Federalne porezne uprave na kojima se jasno vidi da su dugovanja Zenicatransa u periodu od 9.3.2018. do 21.3.2018. spala sa cca 6.9 miliona na 4.9 miliona KM. Po zadnjim podatcima iznose čak i manje, cca 4.7 miliona KM. Ujedno treba naglasiti da je ovo preduzeće u posljednja 3 mjeseca pored redovne uplate doprinosa uplatilo i 93000 KM dugovanja poreznoj upravi što znači da se dugovanja smanjuju a ne povećavaju kako netočno iznosi.  U isto vrijeme niko ne spominje dug Ministarstva odbrane za naknadu ratne štete u iznosu od cca 1.2 miliona KM ovome preduzeću i to uredno osporavaju već duže vrijeme. Zenicatrans je svojim poslovanjem u posljednjem periodu dokazao da može i hoće plaćati svoje obaveze i vraćati dugovanja.  Zašto država ne želi svoj novac nikako nije jasno!? 

Sindikat Zenicatransa 

I PORED NEKOLIKO POKUŠAJA, u objavljenom intervjuu NIGDJE NISMO pronašli navode koje, u ime sindikata, navodi gospodin Tikveša.

pa krenimo redom:

u tom intervjuu dotični navodi da dugovanja Zenicatransa porasla na 5 miliona KM.

Ibrahimagić: U međuvremenu dug je porastao na cca 5.000.000,00KM.

Očigledno je da dug Zenicatransa sa 0 KM rastao do pet miliona, a to što je smanjen, u kratkom peridu sa 6,9 na 4,967 miliona KM.

Predsjednik sindikata navodi da nije CCA 5 nego je 4,967 miliona KM, što UISTINU nećemo komentirati….

Nigdje u intervjuu nije rečeno da se dugovi povećavaju, niti da se preduzećem loše upravlja – zanimljivo je da gospodin Tikveša navodi navodni dug Ministarstva odbrane za naknadu ratne štete u iznosu od cca 1.2 miliona KM ovome preduzeću, što nema nikakve veze sa federalnim Poreznim uredom, jer koliko znamo, Željezara Zenica je otišla u stečaj, a nije uspjela da je “sačuva” ratni dug.

Nadamo se da gospodin Tikveša sam ne priželjkuje željezarski status i rješenje za svoje kolege –

Na kraju gospodin Tikveša, sindikalac, u ime uprave kaže – Zašto država ne želi svoj novac nikako nije jasno!?

TIME POTVRĐUJE NAVODE prvog poreznika ZDK, koji kaže da država (Grad) ne želi da se dogovori sa državom (porezna uprava).

Prvi sindikalac Zenicatransa Tikveša tako navede – zašto država ne želi uzeti svoj novac – koliko vidimo, Porezna uprava to i želi, ali zato ono što sindikalac Tikveša piše uvečer, sindikalac Tikveša ujutro smatra razlogom za generalni štrajk i blokadu Zenice.

Sindikat bi, svugdje u svijetu je tako, trebao biti produžena ruka radnika, a ne vlasti, na ma kojem nivou, te bi bilo logično da zastupa interese radnika. Možda oni i jesu podudarni sa onim što neka vlast želi, ali sindikat bi trebao da se ograniči na prava radnika i da, očigledno nesposoban, da ulazi u “visoku politiku”.

Umjesto da se podrži zakonsko rješenje, najavljuje se štrajk i pritisak na građane sa očiglednom političkom pozadinom, iako je nadležni kantonalni organ produžio rok za dobijanje licence na još 30 dana traže se i javno podržavaju nezakonita rješenja – Zato, preporuka, kad se nema šta demantovati, bolje je da se ostane u krugu opravdanih radničkih zahtjeva i kloni se zastupanja tuđih interesa koji nerijetko se prebiju preko leđa i džepa radnika.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno