Info

Ulazak u Sloveniju sa testom iz BiH poput lutrije

Ulazak u Sloveniju sa testom iz BiH poput lutrije- Građane BiH koji putuju u Sloveniju oblio je hladan znoj kada im je u toj zemlji, kako tvrde, rečeno da testovi za virus korona urađeni u BiH tamo nisu validni.

Pojedinim građanima je, naime, rečeno da moraju uraditi test u nekoj od članica EU, gdje je testiranje inače dosta skuplje nego kod nas, dok su drugi bez problema ušli u Deželu.

Banjalučanka čije su komšije nedavno putovale u Sloveniju ispričala je za “Nezavisne novine” da im je rečeno da testovi iz BiH ne vrijede.

Oni su radili testove u Hrvatskoj kako bi ušli u Sloveniju“, rekla je ova Banjalučanka.

U jednoj našoj privatnoj klinici rekli su nam da su njihovi testovi priznati u članicama EU, ali i priznaju da je jedan građanin iz BiH imao problem u Sloveniji.

Slovenci su mu rekli da ne može ući sa našim testom. Takav jedan slučaj smo imali, ostali su bez problema ušli. Zato je najbolje da se građani koji namjeravaju ići u Sloveniju prije puta dobro raspitaju da li će test biti priznat“, rekli su iz te klinike.

Ova situacija neshvatljiva je i našim prevoznicima, koji ističu da takvu praksu ne primjenjuju druge evropske zemlje.

Ogorčeni su prevoznici koji voze putnike ka Sloveniji, jer zbog same situacije, kako ističu, i oni trpe štetu.

Slovenci priznaju testove ako su urađeni u zemljama EU, dok one koji su urađeni u našim laboratorijama ne priznaju“, rekao je za Dejan Mijić, predsjednik Udruženja za međunarodni prevoz putnika BiH.

Prema njegovim riječima, na ovaj način je spriječen protok putnika prema Sloveniji i suprotno, jer su oni primorani da se ponovo testiraju i to im je novi trošak, što je neprihvatljivo.

Zbog ove situacije ogromne gubitke trpe i naše laboratorije. Mislim da to nije korektno od Slovenaca, te da bi trebalo da, ako je problem u nekoj našoj laboratoriji, kažu o kojoj je riječ. Ali, ja vjerujem da oni generalno ne priznaju iz BiH nijedan test”, rekao je Mijić, koji je i direktor banjalučkog “Autoprevoza”.

Iz MUP-a Slovenije potvrdili su za “Nezavisne novine” da su opšti dokazi koji se uzimaju u obzir prilikom ulaska u Sloveniju, između ostalog, negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan HAG test ne stariji od 48 sati, uvjerenje da je građanin prebolovao virus korona u proteklih najviše šest mjeseci ili potvrda o vakcinaciji (pravila zavise od vakcine do vakcine).

PCR test je važeći ako se, između ostalih, obavi u državama članicama Evropske unije, državama članicama šengenskog prostora, Australiji, Izraelu, Kanadi, Novom Zelandu, Rusiji, Srbiji i još nekim državama.

Test HAG (antigenski) je, između ostalog, važeći ako se izvrši u državama članicama Evropske unije, zemljama članicama Šengena, Australiji, Izraelu, Kanadi, Novom Zelandu, Rusiji, Srbiji i još nekim zemljama.

Podsjetimo, Slovenija odobrava putovanje stranim državljanima u tranzitu kroz tu zemlju, s tim što su dužni da je napuste što je prije moguće ili najkasnije 12 sati nakon ulaska.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: