Info

Domu zdravlja Zavidovići ustupljen mamografski aparat za potrebe projekta skrininga raka dojke

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Domu zdravlja Zavidovići ustupljen mamografski aparat za potrebe projekta skrininga raka dojke- Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku o ustupanju na trajno korištenje mamografskog aparata JU “Dom zdravlja” Zavidovići, čiju je nabavku finansirala Italijanska agencija za kooperaciju i razvoj (AICS) u okviru projekta “Od svjesnosti do liječenja: Žene glavni nosioci prava na zdravlje u BiH”.

Ministar zdravstva dr. Adnan Jupić rekao je da je Vlada ovom odlukom završila sve pravne procedure za prvu fazu projekta kojeg zajedno realiziraju Zeničko-dobojski kanton i partner iz italijanske regije Pijemonte – Udruženje tehničara za solidarnost i međunarodnu saradnju iz Torina.

-Vrijednost aparata je skoro 200.000 KM, koji smo po dogovoru ustupili na korištenje Domu zdravlja Zavidovići. Time smo i geografski pokrili područje ZDK i naš projekt skrininga raka dojke, koji je vrlo značajan – kazao je Jupić.

Projekat je započeo u februaru prošle godine, ali je pandemija virusa korona usporila njegovu realizaciju. Njime je predviđena nabavka ukupno dva digitalna mamografska aparata koji će biti smješteni u Kantonalnoj bolnici Zenica i Domu zdravlja Zavidovići, razvoj softverske aplikacije koja će objediniti sve podatke o karcinomu dojke, uz mogućnost pozivanja žena putem pisma, te edukacija specijalista radiologa iz ovog kantona u Torinu.

Ranije je Vlada ZDK-a, shodno preuzetim obavezama, izvršila nabavku jednog mamografskog aparata kojeg je ustupila Kantonalnoj bolnici Zenica.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno