Info

Ukidanje Schengena koštalo bi 110 milijardi eura

Ukidanje Schengena koštalo bi evropske zemlje 110 milijardi eura
Ukidanje Schengena koštalo bi evropske zemlje 110 milijardi eura
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ukidanje Schengena koštalo bi 110 milijardi eura- Trajni povratak graničnih kontrola u Evropi koštao bi zemlje u schengenskoj zoni oko 110 milijardi eura tokom idućih deset godina, saopćio je službeni think-thank francuske vlade.

Schengenski sporazum je glavni dio evropske integracije. Međutim, nekoliko vlada već je privremeno ponovno uvelo kontrolu granica pod pritiskom birača zabrinutih zbog nezabilježenog priljeva migranata iz Afrike i s Bliskog istoka u Evropu.

U studiji koju je objavio France Strategie, think-thank direktno povezan s uredom premijera, navodi se da bi pad prekograničnog turizma i trgovine, zbog trajnog okončanja sporazuma o slobodnom kretanju, koštao Evropu 0,8 posto ekonomske proizvodnje tokom deset godina.

Samo za Francusku to bi značilo gubitak milijardu do dvije eura kratkoročno i 10 milijardi eura tokom deset godina, što je jednako 0,5 posto BDP-a, rekli su autori studije.

“Dugoročno bi trajne granične kontrole bile jednake porezu od tri posto na trgovinu između zemalja u schengenskoj zoni, što bi dovelo do strukturnog pada trgovine od 10 do 20 posto”, napisali su.

Od 26 zemalja u schengenskoj zoni, šest članica, među kojima Njemačka, uvelo je privremene granične kontrole dok stotine hiljada migranata pokušava doći u najimućnije države članice Evropske unije.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno