Info

Elektronske zdravstvene knjižice?

Propalo 100.000 KM uloženih u elektronske zdravstvene knjižice
Propalo 100.000 KM uloženih u elektronske zdravstvene knjižice
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Elektronske zdravstvene knjižice?- Informatizacija zdravstvenog sistema u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo je završena. U jedinstven informativni sistem uvezano je svih devet Domova zdravlja u KS sa pripadajućim ambulantama porodične medicine, kazao je za poslovni portal Akta.ba Arman Šakić, glasnogovornik JU DZKS.

GRAĐANI NEZADOVOLJNI

Pojašnjava kako je cilj veća propulzivnost sistema i reduciranje administrativnog dijela i papirologije.

“Sve je moguće pratiti iz jednog help-deska, a elektronske knjižice se mogu koristiti na svim lokalitetima u JU Dom zdravlja KS. Stanje će biti još bolje kada budemo imali masovniju upotrebu elektronskih knjižica”, pojasnio je Šakić.

Dok u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo govore o uvezanosti sistema, na terenu je slika sasvim drugačija. Upotreba elektronskih zdravstvenih knjižica u potpunosti nije moguća, tako da i dalje važi pravilo ovjeri i ponesi staru uz novu.

Jedna od naših sagovornica nam je potvrdila kako su joj u Domu zdravlja Ilidža rekli da uz elektronsku obavezno ponese i staru knjižicu kako bi joj mogli karton pronaći, pošto na kartoteci još nisu elektronski uvezani, odnosno nemaju kompjutere. Osim toga, kažu kako u septembru ističe i rok važenja one koju su dobili u okviru pilot projekta, tako da velike koristi od elektronske knjižice nisu imali.

U Zavodu zdravstvenog osiguranja pojašnjavaju kako je pilot projekat uvođenja elektronskih zdravstvenih kartica u sistem zdravstva Kantona Sarajevo samo jedan od modula informatizacije sistema na kojem rade. Napominju, kako je do sada je u okviru pilot projekta podjeljeno negdje oko 20.000 zdravstvenih kartica koje su distribuirane za određene kategorije osiguranika, invalidima i penzionerima.

“Za provođenje Pilot projekta Zavod je izvojio 100.000 KM, gdje su uračunati printeri, čitači magnetnih kartica, potrošni materijal itd”, kazala je za Akta.ba saradnica za informiranje Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Ernesa Zornić, pojašnjavajući kako Zavod sam štampa elektronske kartice, a tenderi za nabavku opreme i potrošnog materijala provedeni su u 2013. i 2014. godini.

NOVI VIZUELNI IZGLED KNJIŽICE

Dodaje kako je u međuvremenu, novi Federalni ministar zdravstva promijenio vizuelni izgled elektronske zdravstvene kartice, kao i digitalni sistem očitanja podataka.

“S obzirom da su rezultati testne faze zadovoljavajući Zavod će, po usaglašavanju vizuelnog izgleda kartice, nastaviti projekat i u ovoj godini sa dodatnih 20.000 elektronskih kartica. Podjela kartica za cca. 430.000 osiguranika prvenstveno zavisi od finansijskih sredstava kao i od brzine implementacije procesa informatizacije cjelokupnog zdravstvenog sistema Kantona Sarajevo jer je elektronska zdravstvena kartica samo jedan dio velike slike, koja podrazumijeva informatičku uvezanost svih ustanova sa Zavodom koji ima centralnu ulogu u razmjeni i skladištenju podataka”, dodaje Zornić.

Sve izgleda lijepo, međutim građani koji posjeduju ovu vrstu zdravstvene legtimacije smatraju da pilot projekat koji je započeo u septembru 2013. godine još uvijek nije zaživio na terenu, jer sa elektronskom zdravstvenom knjižicom ne mogu ispuniti sve svoje zahtjeve.

Podjećamo, prošle godine Federalno ministarstvo zdravstva je u medijima najavilo kako ove godine planira završiti projekt informatizacije u domovima zdravlja i ambulantam u Federaciji. Projekt je kao kažu vrijedan oko 5,5 miliona eura, finansiran od Svjetske banke i Razvojne banke Vijeća Evrope i podrazumjeva da bi papirnate zdravstvene kartone od ove godine trebali zamijeniti oni elektronski, a umjesto paprinih knjižica građani će dobiti elektornske zdravstvene knjižice.

Po pitanju ove informacije, građani kažu da nisu optimistični, te ostaje nada u bolje zdravstvo.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno