Sudske klupe

Uhvaćen dvojac koji je ukrao 4.000 eura uz prijetnju oružjem

Foto: ilustracija
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Uhvaćen dvojac koji je ukrao 4.000 eura uz prijetnju oružjem – Dana 02.02.2017. godine, u 19,45 sati, policijskoj patroli Policijske stanice Centar u Zenici je  prijavljeno da je u ulici Kočevska čikma, na broju 33., od strane dva lica izvršeno razbojništvo nad dva lica, od kojih je tom prilikom otuđen novac.

Odmah nakon navedene prijave, na mjesto izvršenja krivičnog djela je upućena patrola policije, koja je obezbijedila lice mjesta do dolaska uviđajne ekipe Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. O svemu navedenom je odmah obaviješten i dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, koji je zajedno sa uviđajnom ekipom izašao na lice mjesta i rukovodio uviđajnim radnjama.

Paralelno sa uviđajnim radnjama, od strane policijskih službenika su poduzete mjere i radnje na terenu sa ciljem otkrivanja, lociranja i lišenja slobode lica koja su izvršila navedeno krivično djelo. Kao rezultat naznačenih aktivnosti, 30 minuta poslije ponoći, policijski službenici su lišili  slobode lice H.D, rođeno 1994. godine, dok je rano jutros lišeno slobode lice H.T., rođeno 1991. godine, oba lice iz Zenice, koja se dovode u vezu sa izvršenjem ovog razbojništva.

Kako je utvrđeno poduzetim radnjama, navedena lica su sa ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, uz prethodni dogovor, uz prijetnju vatrenim oružjem, od lica V.LJ. i M.Z., koja su se nalazila u stanu na navedenoj adresi, a koji koriste prijavljena lica, otuđila novac u iznosu od 4000 Eura i ključeve od putničkog motornog vozila Golf IV, koje koristi oštećeni V.Lj., nakon čega su ih istjerali iz stana. Tom prilikom, oštećeni M.Z. je zadobio lakše tjelesne povrede konstatovane u Službi hitne medicinske pomoći Zenica.

U okviru aktivnosti koje su poduzimane na rasvjetljavanju i dokumentovanju izvršenog razbojništva, u službenim prostorijama su obavljeni razgovori sa oštećenim licima, dok je nad licima H.D. i H.T. zavedena kriminalistička obrada.

Nakon izvršene kriminalističke obrade i dokumentovanja razbojništva, službenici Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona će u toku dana, predati lica H.D. i H.T. Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona na nadležnost i daljnje postupanje, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo “Razbojništvo” iz člana 289. stav 2. Krivičnog zakona Federacije BiH, a u vezi sa članom 31. Krivičnog zakona Federacije BiH “Saučinitelj”, dok se lice H.T. sumnjiči da je počinilo i krivično djelo iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Zeničko-dobojskog kantona, a u vezi sa članom 54. Krivičnog zakona Federacije BiH “Stjecaj krivičnih djela”.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje MUP ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno