Sudske klupe

Uhapšena Vesna Švancer

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Uhapšena Vesna Švancer – Vesna Švancer (SBB), dopredsjedavajuća Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, uhapšena je danas u okviru akcije kodnog naziva “Globus”, saznaje Faktor. Akcija je sprovedena na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Zeničko-dobjskog kantona, a vezano za dokumentovanje koruptivnih krivičnih djela i njihovih izvršilaca.

 Iz Federalone uprave policije (FUP) je saopćeno su uhapšene dvije osobe, ali se ne navodi mnogo detalja o samim počinjenim krivičnim djelima i osobama koje su uhapšene.

Faktor saznaje da je jedna od dvoje uhapšenih upravo Švancer, a na teret joj se stavljaju krivična djela koja se odnose na zloupotrebu pložaja. Prema nezvaničnim informacijama druga uhapšna osoba je Said Kapetančić iz Gračanice. Nezvanično, radi se također o članu SBB-a, kandidatu te stranke za Općinsko vijeće Gračanice na prošlim Lokalnim izborima.

Akcija kodnog naziva “Globus” izvedena je pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, a osim Federalne uprave policije učestvovale su i druge policijske agencije, kao i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA).

Prilikom lišenja slobode i pretresa navedenih osoba izuzeti su predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

-Osobe lišene slobode bit će kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Tuzli, te će u zakonskom roku biti predati Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu – navode iz FUP-a.

Pod zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, kako Faktor nezvanično saznaje, u slučaju Vesne Švancer radi se o tome da je dopredsjedavajuća Federalnog parlamenta davala grantove određenim udruženjima, a nakon čega su iz udruženja novac vraćali novac njoj naruke. Nezvanično, Švancer se sumnjiči da je na taj način nelegalno stekla imovinsku korist.

Ona je, što je javnosti poznato, i ranije osuđivana zbog prevare.

Faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno