Nogomet

UEFA časti bh. klubove sa 1,4 miliona eura, kako će ih FSBiH rasporediti?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Evropska fudbalska federacije (UEFA) od januara naredne godine počet će s isplatom novca iz fonda solidarnosti svim svojim članicama, a kao podršku razvoja mladih.

UEFA će četiri posto ukupnih bruto prihoda od Lige prvaka, Evropske lige i Konferencijske lige iz sezone 2022/23, odnosno 134,5 miliona eura raspodijeliti klubovima koji u toj sezoni nisu sudjelovali u grupnoj fazi UEFA-inih klupskih takmičenja.

Fudbalskim asocijacijama koje nisu imale predstavnika u grupnoj fazi Lige prvaka pripast će 74.060.000 eura, a na konto Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine bit će isplaćeno 1.445.000 eura.

Prema cirkularnom pismu od 19. decembra ove godine, koje je Faktor imao na uvid, nacionalni Savezi odgovorni su za raspodjelu novca u svojoj zemlji, kao i za kriterije raspodjele.

U suštini, preporuke UEFA-e su da novac koji se daje nacionalnom savezu treba ravnomjerno rasporediti između svih klubova prve lige koji nisu igrali grupnu fazu nekog UEFA takmičenja u sezoni 2022/23. BiH, podsjetimo, u prethodnoj takmičarskoj godini nije imala predstavnike u grupnoj fazi Lige prvaka, Evropske lige, niti Konferencijske lige. To bi značilo da bi svih 12 premijerligaških klubova dobilo po 120.000 eura.

Ako nacionalni savez želi primijeniti drugačiji sistem distribucije, kao što mnogi rade, trebao bi administraciji UEFA-e dostaviti zahtjev s obrazloženjem, a UEFA-in odbor za klupska takmičenja odgovoran je za odobravanje takvih zahtjeva.

Iz UEFA-e napominju da će se zahtjevi smatrati dopuštenima ako Savez predloži proširenje liste na klubove nižih liga i ako je raspodjela povezana s utvrđenim i javno dostupnim kriterijima koji se odnose na kvalitet omladinskih selekcija.

Također, krovna kuća evropskog fudbala istakla je i da novac treba koristiti samo za razvojne aktivnosti klubova vezane za mlade igrače i programe povezane s lokalnim zajednicama.

Svi klubovi koji dobiju sredstva moraju, kao minimum, imati odobren program razvoja omladinskih selekcija u skladu s važećim nacionalnim propisima o licenciranju klubova.

Svaki nacionalni savez dužan je da odmah novac proslijedi klubovima, bez zadržavanja ili izdvajanja tog novca u druge svrhe.

Ukupno 42.500 miliona eura raspodijelit će Engleska, Španija, Italija, Njemačka i Francuska (svi po 8,5 miliona eura). Ostali nacionalni Savezi koji su imali predstavnika u grupnoj fazi Lige prvaka dobit će ukupno 60.629.000 eura. Tako će hrvatski klubovi na račun Dinama, koji je igrao grupnu fazu elitnog takmičenja prošle sezone, raspodijeliti “kolač” vrijedan 5.096.000 eura.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno