Zenica

Udruženje nacionalnih manjina Zenica: Saopštenje za javnost povodom najave iseljenja Udruženja nacionalnih manjina iz Zenice iz kancelarije u vlasništvu Grada Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženje nacionalnih manjina Zenica: Saopštenje za javnost povodom najave iseljenja Udruženja nacionalnih manjina iz Zenice iz kancelarije u vlasništvu Grada Zenice – Ovim putem vas obavještavamo da je Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice danas zaprimilo obavijest od strane Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Grada Zenice, kojom smo obaviješteni da prostoriju koju koristimo kao zakupci, a koja se vodi u vlasništvu Grada Zenice, napustimo u roku od 30 dana, počev od današnjeg dana.

Ovakav postupak gradonačelnika Zenice gdina Fuada Kasumovića koji se dešava u sjeni proteklih događaja od prije nekoliko dana, a koji se tiču aktueliziranja problematike povećanja cijena kirija za socijalno-neprofitno stanovanje, te namjere Gradskih vlasti da bez krova nad glavom ostave 8 romskih porodica iz izbjegličkog kampa u Banlozima, a koje žive na rubu egzistencije, može značiti samo jedno, a to je obračunavanje sa Udruženjem nacionalnih manjina iz Zenice, koje okuplja pripadnike svih 17 zakonom priznatih nacionalnih manjina. Smatramo da ovaj potez predstavlja „naplatu“ za naše javno ukazivanje na brojne probleme sa kojima se susreću pripadnici romske nacionalne manjine u ovome gradu. Ovim putem poručujemo Gradonačelniku da bi bilo bolje da se u koštac uhvati sa brojnim problemima sa kojima su suočeni Romi u gradu Zenici, kao što je nezaposlenost (samo 2 od cca. 2.500 Roma u ovome gradu rade), izrada socijalne karte romskog stanovništva, budući da je Grad Zenica jedan od rijetkih gradova koji istu još uvijek nije izradila, obezbjeđivanje osnovnih uslova za život u izbjegličkom kampu Banlozi i da dalje ne nabrajamo, jer ne bi imali vremena ni prostora.

Žalosna je činjenica da je Gradska vlast ovakvim postupkom obračunavanja sa pripadnicima nacionalnih manjina pogazila dugogodišnju praksu uglednika grada Zenice, da čuvaju, paze i poštuju nacionalne manjine kao ravnopravne građane Zenice, a što dokazuje potpisivanje Zeničke rezolucije  1942. godine kojom su Romi zaštićeni od progona i golgote koju je sprovodila tadašnja NDH, te zaštita svih pripadnika nacionalnih manjina u ovome Gradu tokom proteklih ratnih dešavanja u periodu 1992. -1995. godine, a što najbolje dokazuje očuvanje Jevrejske sinagoge kroz sve ove godine.

Ovakav postupak gradonačelnika Fuada Kasumovića neće zaustaviti pripadnike romske zajednice ovoga grada da se nastave boriti za svoja prava, kroz zahtjevanje boljih uslova za normalan život, ostvarivanje prava na rad i školovanje, stambeno zbrinjavanje itd. Odnosno, ovo predstavlja tek početak naše borbe, u kojoj ćemo istrajati, ne radi našeg ponosa, nego radi naše djece, koja imaju potpuno pravo na život u ovome gradu kao i svi ostali Zeničani. Javno ćemo obavijestiti sve strane ambasadore u našoj zemlji, Delegaciju Europske unije u BiH, Misiju OSCE-a u BiH, i sve ostale međunarodne organizacije, o ovakvom grubom gušenju glasa obespravljenih građana romske nacionalne manjine u ovome gradu. Ovim putem pozivamo i sve ostale uglednike ovoga grada, kao i sve ostale dobronamjerne Zeničane, da stanu uz nas i da svi zajedno ne dozvolimo ovakvo sramotno ponašanje, jer danas je ugušen nas glas i mi smo na udaru, a sutra će biti vaš, odnosno vi će te biti na udaru.

Iskren pozdrav,

Refik Refa Crnović

Predsjednik Udruženja nacionalnih manjina iz Zenice



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno