Zenica

Mladi iz Zenice ugostili mlade iz Goražda na iftaru i sehuru

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mladi iz Zenice ugostili mlade iz Goražda na iftaru i sehuru – Članovi i aktivisti Asocijacije mladih Medžlisa Islamske zajednice Goražde, uspješni polaznici Ciklusa predavanja za mlade “Islamske teme 2017/18”, učenici Mješovite srednje škole “Enver Pozderović” i Srednje tehničke škole “Hasib Hadžović” iz Goražda, zajedno sa svojim profesorima islamske vjeronauke, bili su gosti Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice u Zenici, prenosi Islamska zajednica BiH.

Tu su zajedno ispratili deseti i dočekali jedanaesti dan ramazana, zajedno iftarili i sehurili. Mladi iz Goražda su imali priliku da se upoznaju sa znamenitostima grada Zenice i da se druže sa mladima iz ovog grada.

Goste iz Goražda iftarom i sehurom su počastili mr. Jakub-ef. Salkica – glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica i Mreža mladih ovog medžlisa. Oni su iskazali veliko gostoprimstvo i još jedanput dokazali da aktivno rade na povezivanju mladih iz različitih gradova i uspostavljanju dobre saradnje između njih.

Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Zenica okuplja mlade sa područja Medžlisa Islamske zajednice Zenica, koji kroz zajednička druženja, edukaciju i aktivnosti promovišu vrijednosti islama. Ovo je samo jedna od niza ramazaksih aktivnosti Mreže mladih.

Iako je posjeta trajala relativno kratko, to je bilo dovoljno da se osjeti duh ramazana u Zenici. Nakon zajedničkog iftara, grupa se uputila ka Sultan Ahmedovoj džamiji, koja je među građanima Zenica poznata i kao Čaršijska, gdje je u ugodnom ambijentu klanjala akšam, jaciju i teravih-namaz.

Poslije teravih-namaza mladi su nastavili druženje na Staroj čaršiji u Zenici, na kojoj je te večeri upriličen kulturno-zabavni program u organizaciji Kulturnog društva Bošnjaka “Preporod” Zenica.

“Ramazanski dani u srce svakog muslimana svakako da donesu posebnu draž i emociju, međutim ovoga puta imali smo priliku da to osjetimo potupuno drugačije na zeničkim ulicama. Atmosfera koja tamo vlada i koju smo mi osjetili prilikom posjete Zenici rijetko gdje se može doživjeti.

Zaista je prelijepo iskustvo provesti jednu ramazansku noć u Zenici, iftariti, posjetiti prelijepe džamije, klanjati i družiti se sa Zeničanima. Jedno prelijepo iskustvo koje bi svakako bilo lijepo ponoviti“, rekao je Eldin Ćurovac, učenik Mješovite srednje škole “Enver Pozderović”.

Sehur je organizovan u Bijeloj džamiji u Radakovu i mladi su proveli vrijeme u divanhani. Sabah-namaz je klanjan zajedno sa brojnim džematlijama te je imam iskoristio priliku da poslije namaza posebno poselami goste iz Goražda i da se zahvali na dolasku.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno