Zenica

Učenici iz Njemačke u posjeti Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Projekt po imenu „Latinska ćuprija“ koji je iniciran tijekom 2014. od strane njemačkog Ministarstva vanjskih poslova, Europske komisije, njemačke ambasade u Sarajevu, fondacije „Schüler Helfen Leben“, je imao za cilj da uz obilježavanje stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, radi na zbližavanju i upoznavanju mladih ljudi, konkretno između Njemačke i Bosne i Hercegovine.

Gimnazija KŠC-a „Sveti Pavao“ u Zenici je aplicirala i prošla selektivni ciklus, nakon čega su bili odabrani od strane njemačkih partnera. Prvi dio programa razmjene učenika je realiziran krajem desetog mjeseca prošle godine kada su Zeničani bili gosti u Gelsenkirchenu. U periodu od 3. do 10.2.2015 su u uzvratnoj posjeti, u Zenicu stigli učenici gimnazije „Gesamtschule Horst“ iz Gelsenkirchena, zajedno sa svojim direktorom Rolfom Steinwedeom i koordinatoricom projekta, profesoricom Sabine Cristea.

Kako su i sami gradovi već više decenija partneri, još od 1969. godine, i direktori obje gimnazije su izrazili želju da ova suradnja između njihovih škola postane trajna. Gospodin Steinwede je istaknuo da je prilikom prvog posjeta Zenici i KŠC-u bio vrlo zadovoljan primijetivši da školu zajedno bez ikakvih razlika pohađaju učenici svih vjeroispovijesti, te da bi i oni u Gelsenkirchenu mogli mnogo toga naučiti od Zeničana. Na prijemu kod zeničkog gradonačelnika, gospodina Husejina Smajlovića, se govorilo o dugogodišnjoj suradnji dvaju gradova te nastojanjima da se ona još više proširi. Gospodinu Smajloviću je u znak uspomene na susret, uručena grafika njemačkog umjetnika Bernta Rösela.

Zeničani su se pokazali kao gostoljubivi domaćini. Izuzev obaveznih predavanja koja su se odvijala u prostorijama škole, direktor gimnazije KŠC-a, profesor Dragan Gavran, i ravnatelj Centra, don Anto Ledić, su osmislili uistinu zanimljiv program za svoje goste. Nakon posjeta zeničkom Gradskom muzeju i Vranduku, gosti su se upoznali i sa vjerskim objektima sve četiri konfesije u Zenici. Prisustvovali su izvedbi predstave „Gluha svadba“ u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Petak, 6.2.2015, je iskorišten za cjelodnevni izlet.

Obilazak franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci i posjet muzejskim postavkama, a onda i odlazak u Sarajevo. Prilikom posjeta Historijskom muzeju BiH, gosti su upoznati sa proteklim ratnim zbivanjima u našoj državi. Obišli su Vijećnicu, Begovu džamiju, sarajevsku Katedralu i ostale znamenitosti našeg glavnog grada.

Subota je iskorištena za skijanje na Vlašiću a nedjelja za zajedničko druženje u zeničkoj kuglani. Zadnji radni dan u Zenici je iskorišten za posjetu sportskim objektima. Prilikom posjeta Trening centru nogometnog saveza BiH, svi gosti su primili simbolične poklone od strane gospodina Alije Porče, direktora Centra. Posjetom Bilinom Polju i razgovorom sa bivšim učenikom KŠC-a „Sv. Pavao“ Zenica a sada prvotimcem nogometnog kluba Čelik, Marinom Popovićem, zaokružen je sedmodnevni program.

Nakon posljednje prezentacije i evaluacije programa u prostorijama KŠC-a smo obavili kratke razgovore sa nekim od gostiju. Josip Stojičić, čiji su roditelji prije ratnih zbivanja u našoj državi iz Kaknja odselili u Gelsenkirchen je istakao da mu se najviše svidio stadion Bilino Polje.

Učenik sam dvanaestog razreda, treniram nogomet u VfB Hülsu. Ranije sam dolazio u Bosnu te sam otprilike znao što me ovdje očekuje. Primijetio sam da učenici u Zenici imaju teže kontrolne radove nego mi u Njemačkoj. Tokom posjete Sarajevu, najviše su mi se svidjeli ćevapi u Želji.

Melike Zortas, osamnaestogodišnjakinja, nam je rekla: Prvi sam put u Bosni i Hercegovini. Ljudi, priroda, sve je divno. Bosanske škole su manje nego naše, ali sam primijetila da je školsko gradivo jednako. Mislim da su naši profesori u Njemačkoj strožiji od vaših. Učenici u Zenici su sjajni, otvoreni, razgovaraju o svemu. Obitelj kod koje sam provela ovo vrijeme me je divno primila, oduševljena sam vašom hranom.

Najviše mi se svidio izlet u Sarajevo. Haris Imširović je rođen u Gelsenkirchenu, njegov otac je porijeklom iz BiH a mama iz Makedonije, prošle godine je bio u Zenici u Trening centru NSBiH na okupljanju potencijalnih U-18 reprezentativaca naše države.

Drugi sam put u Zenici, grad mi se doista sviđa. Trenutačno igram za juniore Oberhausena na poziciji ili lijevog ili desnog krila. I moj otac je bio nogometaš, igrao je za Schalke. Kada bih trebao birati između državnog dresa Njemačke i BiH, odabrao bih onaj Bosne i Hercegovine.

Tekst i fotografije: Draženko Jurišić/Vecernjak.net

VIŠE FOTOGRAFIJA

POGLEDAJTE OVDJE

posjet_ucenici_vranduk_zenica_gelzenkirhen



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno