Kultura

U Zeničkom pozorištu počele probe za predstavu „Medeja“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon četrdeset godina, u bosanskom narodnom pozorištu Zenica će ponovo biti postavljena predstava antičkog grčkog pisca Euripida „Medeja“, u režiji Stevana Bodrože i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Prva premijerna izvedba predstave „Medeja“ je izvedena 13. januara 1983. godine u tadašnjem Narodnom pozorištu Zenica. Bila je to 404. premijerna izvedba čiju je režiju potpisao Zoran Ristović.

Prema riječima reditelja Stevana Bodrože u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je počeo rad na Euripidovoj verziji Medeje i odlučeno je da se postavi u savremeno doba, ali je kazao da to nije teško, jer je Euripid pisao neobično moderno i time pokazao da je prvi evropski psiholog u dramaturgiji koji vrlo istančano analizira ljudsku psihu i potonuće ljudske psihe u patologiju. Kako je kazao Bodroža, vrlo je uzbudljivo, ali i vrlo lako čuti rečenice antičke drame od glumaca i glumica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, te očekuje da će publika moći pogledati predstavu čije likove i sudbine će moći da razumije, a to je i glavni cilj predstave.

U predstavi igraju: Lana Delić, Nusmir Muharemović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Saša Handžić, Benjamin Bajramović, Siniša Vidović, Sabina Kulenović, Snežana Vidović i Selma Mehanović. Dramaturgiju i jezičku adaptaciju predstave potpisuje Nedžma Čizmo. Za scenografiju i kostimografiju je zadužena Sabina Trnka. Saradnik za govor je Mehmed Porča, a saradnik za muziku Igor Kasapović. Za scenski pokret i koreografiju predstave bit će zadužen Emir Fejzić. Premijerna izvedba predstave je planirana za drugu polovinu mjeseca januara 2024. godine.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno