Kultura

Predstava BNP-a „Trainspotting“ ponovo na matičnoj sceni

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „Trainspotting“ prema tekstu Irvinea Welsha i u režiji Lajle Kaikčije bit će izvedena u četvrtak, 23. novembra u 20 sati na matičnoj sceni Zeničkog pozorišta. „Trainspotting“ Irvinea Welsha je poznat široj publici po kultnom filmu, nastalom 1995. godine, a koji je postao film jedne generacije i svoje mnogobrojne obožavatelje ima i danas.

Prema riječima dramaturginja Emine Omerović i Nedžme Čizmo: „Pisac Irvine Welsh odlučuje dati glas ljudima koji su dotakli dno i postali ostaci onoga što su nekada bili. Njegovi likovi besciljno lutaju kroz ruševine svoga grada, a njihova svakodnevica djeluje kao jedan vječni dan u kojem svaki potencijalni narativ o ljubavi, porodici, budućnosti, iznova poništava narativ heroina.

Svakodnevne sahrane mladih ljudi u ovoj priči, podsjećaju nas da je nemoguće držati kontrolu nad svojom ovisnošću. Kroz likove koji se uspjevaju suočiti sa sobom i vlastitim prazninama, svjesni da ovo što žive nije život, otvara se ključno pitanje ličnog izbora, kao i odgovornosti prema sebi, svojim bližnjima, u konačnici – svome društvu.“

U predstavi igraju: Enes Salković, Zlatan Školjić, Selma Mehanović, Nusmir Muharemović, Benjamin Bajramović, Adis Mehanović, Tamara Miličević-Stilić i Sabina Kulenović. Scenografiju i kostimografiju predstave potpisuje Sabina Trnka. Za scenski pokret je bila zadužena Ena Kurtalić, a za muziku Igor Kasapović.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno