Zenica

U ZDK manje respiratornih i infekcija sezonske gripe te hospitaliziranih zbog Covida-19

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na području Zeničko-dobojskog kantona u četvrtoj sedmici januara evidentirana su 1.383 slučaja akutnih respiratornih infekcija (ARI), odnosno sezonskih respiratornih infekcija – kazao je Feni kantonalni epidemiolog iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Alis Kozica.

Napominje kako je od početka ovosezonskog nadzora, od 40. sedmice 2022. godine, u tom kantonu evidentirano 21.157 akutnih respiratornih infekcija.

-Proteklih sedam dana evidentirana su i 124 oboljenja koja po simptomima odgovaraju gripi (ILI), kojih je od početka nadzora evidentirano ukupno 1.196 slučajeva ove sezone. Teški oblici upale pluća koji se mogu vezati za gripu (SARI) nisu evidentirani od početka ovosezonskog nadzora – ističe Kozica.

Evidentno je, napominje, da je osjetan pad respiratornih infekcija u tom kantonu, kojih je u prvoj sedmici januara bilo 1.825, u drugoj 2.144 te u trećoj 1.900. U isto vrijeme, bilo je evidentirano 189, zatim 100 te 187 slučajeva gripe, pa prošlosedmičnih 124 slučaja sugeriraju kako je ove sezone već dosegnut “pik” ARI i ILI.

Prema podacima iz dvije bolnice, Kantonalne bolnice Zenica i Opće bolnice Tešanj, potpuno je u opadanju i infekcija Covida-19. Naime, zenička bolnica u kojoj je preko vikenda bilo hospitalizirano samo dvoje pacijenata, danas na liječenju ima tri takva pacijenta, dok je u tešanjskoj bolnici na liječenju dvoje pacijenata.

Preminulih od infekcije Covida-19, prema riječima direktora OBT Omera Bedaka te pomoćnika KBZ-a Kasima Spahića, nije bilo u proteklih sedam dana. Početkom prošle sedmice u te dvije bolnice bilo je hospitalizirano 11 pacijenata koji su se liječili od infekcije Covida-19, a trenutno ih je samo petoro.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno