Kultura

U utorak premijera predstave „Moram ti nešto reći“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Povodom nastupajuće premijerne izvedbe predstave „Moram ti nešto reći“ prema tekstu Selme Ćosić i Nedžme Čizmo, čiju režiju potpisuje Selma Ćosić, a u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, danas je održana konferencija za medije na kojoj su govorile: rukovoditeljica Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Ermina Nišić, autorica teksta i rediteljica predstave Selma Ćosić, te članice ansambla predstave Ema Duraković, Sara Džanić i Maida Oruč.

Prema riječima Ermine Nišić, rukovoditeljice Dječije, omladinske i lutkarske scene, ovim sjajnim projektom Bosansko narodno pozorište Zenica zatvara svoju 74. sezonu, a sa ovom predstavom, u funkciju se vraća još jedan scenski prostor Pozorišta, a to je Podrumska scena. Dodala je da je ova predstava još jedan dokaz koliko Dramski studio djecu dovodi do njihovih vrhunaca prije kraja njihovog školovanja i da je ovo još jedan ponos koji će Dječija, omladinska i lutkarska scena sigurno nositi kroz narednu sezonu.

Kako je kazala Selma Ćosić, autorica i rediteljica predstave, sam tekst je nastao zajedničkim snagama, ne samo nje i kolegice Čizmo, nego i djece sa Dramskog studija i to kroz radionice na kojima su prenosili svoja iskustva sa interneta, a sama ideja teksta je jako važna, kako za mlade, tako i za njihove roditelje, da vide šta je to zapravo što se njihovoj djeci može desiti online i koji su to načini kojima mogu da zaštite svoju djecu. Sam proces je bio težak, ali jako sladak i jako zanimljiv, a sama problematika leži u tome što su djeca previše izložena društvenim mrežama. Dodala je to da je cijeli proces bio osjetljiv, a djeca su kroz radionice dijelila svoja privatna iskustva i probleme sa kojima su se susretali na internetu i društvenim mrežama, te su zajedničkim snagama pronalazili rješenja i ideje za kreiranje same predstave.

Članice ansambla predstave, polaznice Dječije, omladinske i lutkarske scene – Ema Duraković, Sara Džanić i Maida Oruč, istakle su radost i uzbuđenje zbog nadolazeće premijere, ali i samog procesa rada na predstavi. Na radionicama su prepričavali lične doživljaje i priče sa interneta, a sve su to na kraju objedinili i napravili finalnu verziju predstave. Sam proces im je pomogao da se suoče sa traumama i da se osvijeste o opasnosti društvenih mreža u kojima su se nalazili. Dodale su da su jako ponosne na cijeli tim i cijeli projekat, a najviše su zahvalne Selmi, koja ih je sve vrijeme bodrila i ohrabrivala, kako na privatnom polju, tako i u kreiranju njihovih likova.

U predstavi igraju: Ema Duraković, Sara Džanić, Osman Efendić, Evhad Sivac, Armen Hodžić, Mak Nizamić, Džena Hasanica, Ella Kokić, Uma Nizamić, Dea Kalinić, Lajla Šarić, Asja Kokić, Maida Oruč, Anida Nezić, Iman Muslić, Daanin Jusić, Muhamed Jusić, Nejla Vehabović, Inda Softić, Zana Mašić, Alina Deronjić, Selina Okanović i Melika Drino. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Selma Ćosić, a za koreografiju su zadužene Maida Oruč, Asja Kokić i Ella Kokić.

Premijerna izvedba predstave na repertoaru je u utorak, 18. juna u 19 sati na Podrumskoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, dok su reprizne izvedbe zakazane za srijedu, četvrtak i petak, 19., 20. i 21. juni u 19 sati.

BOSANSKO NARODNO POZORIŠTE ZENICA

DJEČIJA, OMLADINSKA I LUTKARSKA SCENA

Sezona 2023/24. (LXXIV); Premijera 763.

Selma Ćosić i Nedžma Čizmo

MORAM TI NEŠTO REĆI

Režija, scenografija i kostimografija: SELMA ĆOSIĆ

Koreografija: MAIDA ORUČ, ASJA KOKIĆ i ELLA KOKIĆ

Producent: MIROLJUB MIJATOVIĆ

Izvršni producent: DENIS KRDŽALIĆ

Asistentica produkcije: DUNJA PAŠAJLIĆ

Inspicijentica: SABINA GLOGOVAC

Premijerna izvedba: 18. 6. 2024.

Predstava se izvodi na Podrumskoj sceni.

Trajanje predstave: 70 minuta

IGRAJU:

Ema Duraković, Sara Džanić, Osman Efendić, Evhad Sivac, Armen Hodžić, Mak Nizamić, Džena Hasanica, Ella Kokić, Uma Nizamić, Dea Kalinić, Lajla Šarić, Asja Kokić, Maida Oruč, Anida Nezić, Iman Muslić, Daanin Jusić, Muhamed Jusić, Nejla Vehabović, Inda Softić, Zana Mašić, Alina Deronjić, Selina Okanović i Melika Drino.

RIJEČ AUTORICE – REDITELJICE

Ovaj tekst je nastao iz radionica koje sam radila sa djecom i tinejdžerima o stvarima koje oni rade na internetu i onome sa čime se suočavaju, tako da mogu slobodno da kažem da je priča aktuelna, posebno u doba kada pomoću umjetne inteligencije možemo kreirati sve što nam padne na pamet.

Priča prati tinejdžerku Milu, koja zbog jedne online šale postaje predmet maltretiranja i zlostavljanja, a sve to ode veoma daleko. Pored toga, u isto vrijeme pratimo grupu tinejdžera koji su spremni ugroziti svoje zdravlje da bi dobili pratioce.

Sam koncept projekta je veoma zanimljiv. Radi se o tome da je predstava postavljena kao jedna velika rekonstrukcija događaja, gdje svaki lik priča priču iz sopstvene vizure. Tako dobijamo više strana priče, kao i više rekonstrukcija događaja, od Milinog djetinjstva pa sve do ključnog momenta kada se dešava nemili događaj.

Recimo da bi žanrovski ovaj tekst mogli klasificirati kao tragikomediju koja je vrlo važna, kako za tinejdžere, tako i za roditelje tinejdžera, da se informišu o opasnosti interneta.

Selma ĆosićStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno