Zenica

U toku rekonstrukcija krova BNP-a: Izvođač fokusiran na sanaciju krovne kupole

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Već dva mjeseca traju radovi na rekonstrukciji krovnih ploha na zgradi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (BNP). Građevinska operativa društva “Braća Karić” fokusirana je na zidarske radove i rekonstrukciju krovne kupole, koja se sastoji od sedam etaža. Rok za završetak radova je četiri mjeseca.

– Za naredni period planirana je izrada bitumenske hidroizolacije, termoizolacije i završni sloj TPO membrane na koti +28,85 m, koja je ujedno i najviša kota krova. Uporedo sa radovima na najvišem krovu, nastavljeno je sa demontažom i pripremnim radovima na koti krova +12,00 m. Ukoliko vremenske prilike budu zadovoljavajuće, odnosno ako ne bude mnogo kišnih dana, radovi bi mogli biti završeni u ugovorenom roku, dakle do kraja godine – rekao je direktor BNP-a Miroljub Mijatović.

Radovi na rekonstrukciji krovnih ploha najveći su građevinski zahvat na velelepnoj zgradi BNP-a od njenog otvaranja 1978. godine, a projekat vrijedan 1,5 miliona KM zajednički finansiraju Grad Zenica, koji je izdvojio 1.000.000 KM, Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) sa 450.000 KM i Federalno ministarstvo prostornog uređenja, koje je opredijelilo 50.000 KM.

Vlada ZDK-a na čelu s premijerkom Amrom Mehmedić opredijelila se da finansijski podrži rekonstrukciju, u okviru projekta “Sanacija krova i unutrašnjih prostora zgrade BNP Zenica”, jer se radi o najznačajnijoj i najvećoj ustanova kulture u ovom kantonu. Zgrada BNP-a je prokišnjavala godinama unazad, zbog čega je došlo do oštećenja plafona, dijelova instalacija i podova, što je umnogome otežavalo rad ove ustanove.

Osnivač BNP-a je Grad Zenica, a iz budžeta kantonalnog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport finansiraju se plate i materijalni troškovi zaposlenih, kao i u ostalim ustanovama kulture u ovom kantonu – muzejima i javnim bibliotekama.

– BNP je “hram kulture” koji je značajan ne samo za Zenicu i Zeničko-dobojski kanton, nego za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Želimo da ustanove kulture razvijamo i jačamo, a ovaj projekat, koji realizujemo zajedno sa Gradom Zenica, dokaz je da različiti nivoi vlasti zajedno mogu napraviti značajne iskorake u svim segmentima – rekla je premijerka Mehmedić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno