Kultura

U srijedu počinje 18. festival bh. drame

U srijedu počinje 18. festival bh. drame – Povodom najave 18. međunarodnog festivala bh. drame i autorskog teatra Zenica 2019, koji će trajati od 24. do 30. aprila, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je održana konferencija za medije na kojoj su govorili direktor Festivala Hazim Begagić, selektor Nedžad Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora Hasan Džafić i koordinatorica Pratećeg programa Igda Jarić.

Direktor Begagić je izrazio zadovoljstvo jer je Festival bh. drame ovogodišnjom realizacijom simbolično ušao u svoju zreliju fazu, odnosno punoljetstvo. Od svog pokretanja 2002. godine ovaj sve značajniji teatarski Festival ugostio je pozorišne ansamble iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Turske, Sjeverne Makedonije, čime je čvrsto zauzeo sve značajnije mjesto u teatarskoj zajednici naše zemlje, ali i teatarskom svijetu zemalja regiona profilirajući se kao jedini festival nacionelne bosanskohercegovačke dramturgije. Begagić je predstavio i ovogodišnji Stručni žiri koji će i ovaj put raditi u međunarodnom sastavu: Nives Ivanković, prvakinja Drame Hrvatskog narodnog kazališta Split (Republika Hrvatska), red. prof. Almir Imširević, dramski pisac i univerzitetski profesor Odsjeka za dramaturgiju Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu i Darko Cvijetić,  pozorišni reditelj, pisac i glumac iz Pozorišta Prijedor. Pored Stručnog žirija i ove godine će predstave na 18. festivalu bh. drame ocjenjivati Žiri publine i Novinarski žiri.

Nedžad Fejzić, selektor Festivala bh. drame je naglasio da će ove godine festivalska publika imati priliku u okviru Takmičarskog programa gledati sedam predstava među kojima su: Majka ili sve lutke idu u raj“ autorice Nedžme Čizmo, u režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović i produkciji Sarajevskog ratnog teatra, predstava „Gazi Husrev-beže ili: Bukagije“ autora Džemaludina Latića, u režiji Tanje Miletić-Oručević i produkciji Drame Narodnog pozorišta Sarajevo, „Ali grad me je štitio“ autorice Tanje Šljivar, u režiji Bojana Đorđeva i produkciji Narodnog pozorišta Užice, „Pink Moon“ autora Darija Bevade, u režiji Saše Peševskog i produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Sarajevo, „Logorilijada“ autora Dragana Komadine, u režiji Ivana Lea Lema i korodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Kazališta „Marina Držića“ iz Dubrovnika i Matice hrvatske iz Mostara, „Posljednja lubav Hasana Kaimije“ autora Derviša Sušića, u režiji Gorana Damjanca i produkciji Narodnog pozorišta Tuzla, te predstava „Sjećaš li se Doli Bel“ autora Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića i produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. Fejzić je istakao kako je prethodno došlo do svojevrsne omaške tehničko-organizacione prirode u prvobitnoj objavi selekcije, kada je najavljeno kako bi Bosansko narodno pozorište Zenica trebalo biti predstavljeno sa predstavom Lejle Kalamujić „Ljudožderka“. Međutim, ova predstava koja je premijerno izvedena u okviru „Zeničkog proljeća“ i izvan termina definisanog Javnim pozivom Festivala, ipak će biti prijavljena i razmatrana za selekciju narednog Festivala bh. drame. Sa repertoara zeničkog BNP-a zvanično je selektirana navedena predstava „Pink Moon“, drama Darija Bevande koja svojim umjetničko-estetskim vrijednostima i formalnim obilježjima u potpunosti zadovoljava kriterije selekcije.

Predsjednik Organizacionog odbora 18. festivala bh. drame Hasan Džafić je predstavio ovogodišnju laureatkinju Nagrade za životno djelo „Adem Ćejvan“, te izrazio zadovoljstvo da će Festival i ovaj put nagradu uručiti jednoj istaknutoj bosanskohercegovačkoj glumici. Laureatkinja je Hasiji Borić-Stojić, sarajevska glumica impresivne umjetničke biografije. Ovu su Nagradu prethodnih godina dobila neka od najznačajnijih imena bh. glumišta.

Koordinatorica Pratećeg programa Igda Jarić je istakla kako će ove godine biti upriličeno šest pratećih programa, među kojima je predstavljanje četiri knjige: knjiga drama „Četiri i po drame“ Almira Bašovića, zatim „Schindlerov lift“ autora Darka Cvijetića, knjiga Dževdeta Tuzlića „Život na stiku“ i knjiga Ifete Čirić-Fazlija „Leaping across the Miles: Essays in British Contemporary and American Drama“. Također, bit će upriličeno predstavljanje novih izdanja Sterijinog pozorja iz Novog Sada, te će biti izvedena predstava „Nana Fata Orlović ili Neka se čuju i vaši glasovi“ autorice i rediteljice Hasije Borić-Stojić poslije čije izvedbe će u subotu, 27. aprila autorici uručena Nagrada za životno djelo „Adem Ćejvan“.

Nagrade sva tri žirija će biti saopćene na ponoćnoj konferenciji za medije koja će biti upriličena u utorak, 30. aprila, nekoliko sati nakon izvedbe posljednje predstave u Takmičarskom programu. Nagrade će biti dodijeljene lauretima na matičnim scenama izvedbe.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica

PROGRAM

XVIII FESTIVALA BOSANSKOHERCEGOVAČKE DRAME ZENICA 2019.

 

Srijeda, 24. 4. 2019. u 20.00 / BNP Zenica, Velika scena / Takmičarski program

Sarajevski ratni teatar SARTR, Sarajevo

Nedžma Čizmo: MAJKA ILI SVE LUTKE IDU U RAJ

Režija: Dubravka Zrnčić-Kulenović

 

Četvrtak, 25. 4. 2019. u 16.00 / Narodno pozorište u Sarajevu / Takmičarski program

Narodno pozorište u Sarajevu

Džemaludin Latić:  GAZI HUSREV-BEŽE ILI: BUKAGIJE

Režija: Tanja Miletić-Oručević

 

Četvrtak, 25. 4. 2019. u 18.00  / BNP Zenica, Konferencijska sala / Prateći program

Predstavljanje novih izdanja Sterijinog pozorja

Učesnici: Miroslav Miki Radonjić, Goran Ibrajter, Nedžad Fejzić

 

Četvrtak, 25. 4. 2019. u 19.00  / BNP Zenica, Konferencijska sala / Prateći program

Predstavljanje knjige: Četiri i po drame

Učesnici: Almir Bašović, Darko Cvijetić, Nedžad Fejzić

 

Četvrtak, 25. 4. 2019. u 20.00 / BNP Zenica, Velika scena / Takmičarski program

Narodno pozorište Užice (Srbija)

Tanja Šljivar: ALI GRAD ME JE ŠTITIO

Režija : Bojan Đorđev

 

Petak, 26. 4. 2019. u 19.00  / BNP Zenica, Konferencijska sala / Prateći program

Predstavljanje knjige: Schindlerov lift

Učesnici: Darko Cvijetić, Nedžad Fejzić

 

Petak, 26. 4. 2019. u 20.00 / BNP Zenica, Velika scena / Takmičarki program

Bosansko narodno pozorište Zenica

Dario Bevanda:  PINK MOON

Režija: Saša Peševski

 

Subota, 27. 4. 2019. u 19.00 / BNP Zenica, Konferencijska sala / Prateći program

Predstavljanje knjige: Život na stiku

Učesnici: Mladen Bićanić, Nedžad Fejzić

 

Subota, 27. 4. 2019. u 20.30 / BNP Zenica, Mala scena „Žarko Mijatović“ / Prateći program

Udruženje „Exilium“

Hasija Borić-Stojić: NANA FATA ORLOVIĆ ILI NEKA SE ČUJU I VAŠI GLASOVI

Režija: Hasija Borić-Stojić

 

Nedjelja, 28. 4. 2019. u 20.00 / BNP Zenica, Velika scena / Takmičarski program

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, Kazalište „Marin Držić“ Dubrovnik, Matica hrvatska Mostar

Dragan Komadina: LOGORILIJADA

Režija: Ivan Leo Lemo

 

Ponedjeljak, 29. 4. 2019. u 19.00  / BNP Zenica, Konferencijska sala / Prateći program

Predstavljanje knjige: Leaping across the Miles: Essays in British Contemporary and American Drama

Učesnici: Ifeta Čirić-Fazlija,  Amira Sadiković, Nedžad Fejzić

 

Ponedjeljak, 29. 4. 2019. u 20.00 / BNP Zenica, Velika scena / Takmičarski program

Narodno pozorište Tuzla

Derviš Sušić: POSLJEDNJA LJUBAV HASANA KAIMIJE

Režija: Goran Damjanac

 

Utorak, 30. 4. 2019. u 20.00 / BNP Zenica, Velika scena / Takmičarski program

Kamerni teatar 55, Sarajevo

Abdulah Sidran: SJEĆAŠ LI SE DOLI BEL

Režija: Kokan Mladenović

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem