Kultura

Predstava “Majka ili sve lutke idu u raj” u srijedu otvara 18. festival bh. drame

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstava “Majka ili sve lutke idu u raj” u srijedu otvara 18. festival bh. drame – Nagrada za “Životno djelo Adem Čejvan” ove će godine, kako je najavio predsjednik Organizacionog odbora Festivala Hasan Džafić, biti dodijeljena sarajevskoj glumici Hasiji Borić-Stojić.

Osamnaesti festival bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra “Zenica 2019”, koji će biti realiziran u Bosanskom narodnom pozorištu (BNP) u Zenici te jedna predstava i na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu, bit će održan od 24. do 30. aprila.

Festival će u srijedu na Velikoj sceni BNP-a otvoriti predstava “Majka ili sve lutke idu u raj”, u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR te režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović.

U takmičarskom dijelu festivala gledaoci će moći pogledati ukupno sedam predstava te jednu predstavu u sklopu pratećeg programa, u okviru kojeg će također biti upriličeno i pet promocije knjiga.

– Mislim da već sada možemo govoriti o festivalu koji je prebrodio sve svoje dječije bolesti, koji ulazi u neku novu, zreliju fazu, fazu svog punoljetstva…Festival je velikim slovima upisan na festivalsku mapu, ne samo Bosne i Hercegovine nego i zemalja okruženja. Sve više imamo predstava koje dolaze iz Srbije i Hrvatske, a imali smo i predstave iz Turske, Makedonije, Albanije, Austrije, Slovenije – istakao je na današnjoj pres-konferenciji direktor BNP-a Hazim Begagić, dodavši da postoji međunarodni, evropski interes za bh. autore i zenički festival.

On je napomenuo kako se festival prvi put organizira u aprilu te da se sasvim logično, s obzirom na repertoar koji gaji BNP te koji svake umjetničke sezone ima predstave na osnovu dramskog teksta nekog od bh. autora, smjestio u Zenicu.

Najavio je da će u stručnom žiriju Festivala ove godine biti Nives Ivankovićiz Splita (Hrvatska), profesor Almir Imširović iz Sarajeva, Darko Cvijetić iz Prijedora, a da će svoju ocjenu predstava dati i novinarski te žiri publike.

– Ovogodišnji festival održat će se pod sloganom “Zidovi slobode”, jer su i sve izabrane predstave motivirane upravo tim sloganom. Sloboda je, zapravo, temeljno pitanje čovjeka – kazao je selektor Nedžad Fejzić, napomenuvši da su sve predstave dovoljno intrigantne te da postavljaju temeljna pitanja koja problematizira svako ozbiljno pozorište.

On je istakao kako su u najavi isticali da će BNP u takmičarskom programu predstavljati predstava “Ljudožderka” po tekstu Lejle Kalmujić i u režiji Lajle Kaikčija, ali ta predstava, iz tehničko-organizacionih razloga neće biti izvedena ove godine.

Fejzić je najavio da će ta predstava, vjerovatno, biti izvedena naredne godine, dok će BNP ove godine predstavljati predstava “Pink moon” autora Darija Bevande i u režiji Saše Peševskog, koja će biti izvedena u petak.

Nagrada za “Životno djelo Adem Čejvan” ove će godine, kako je najavio predsjednik Organizacionog odbora Festivala Hasan Džafić, biti dodijeljena sarajevskoj glumici Hasiji Borić-Stojić.

– Riječ je o glumici koja ima impozantnu karijeru, puno nagrada i nastupa u zemlji i inostranstvu – istakao je Džafić, koji je napomenuo kako je ovogodišnja lauretkinja rođena u Jajcu.

U takmičarskom će dijelu biti prikazane još i predstave: “Gazi Husrev-beže” ili “Bukagije”, u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, a koja će jedina biti i izvedena izvan Zenice na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu, “Ali grad me je štitio” Narodno pozorište Užice (Velika scena BNP-a Zenica), “Logorilijada” Hrvatsko narodno kazalište Mostar (BNP), “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” Narodno pozorište Tuzla (BNP) te “Sjećaš li se Doli Bel” Kamerni teatar 55 iz Sarajeva (BNP).



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno