Kultura

U srijedu 15. juna u Zenici premijera performansa „Teatar na trgu“ sa više od 40 izvođača

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Performans „Teatar na trgu“ u produkciji Studio Teatra svoje premijerno izvođenje imat će u nedjelju, 05. juna u Novom Travniku od 20:30h. U samom performansu učestvuje preko četrdeset mladih iz Novog Travnika, Busovače, Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Zenice, a autori istog su glumice Lana Delić i Dženana Džanić, dramski pedagog i producent Oliver Jović i glumac Senad Milanović. Umjetnički direktor performansa „Teatar na trgu“ je  Nusmir Muharemović, a producent Mirza Begović.

Nakon premijernog izvođenja, publika će performans imati priliku da gleda na trgovima u Busovači, 09. juna od 20:30h, u Gornjem Vakufu – Uskoplju, 12. juna od 20:30 h i u Zenici, 15. juna od 20:30h.

„Teatar na trgu“ je jednosatni spoj glumačke i performativne igre, muzike i plesa, kroz koje mlade glumice i glumci ukazuju na goruće probleme mladih u Bosni i Hercegovini, ali i probleme koji tište kompletno bosanskohercegovačko društvo. Performans je ujedno i poruka mladih ljudi da se bore za bolje i ljepše sutra i da hoće da učestvuju u kreiranju svjetlije budućnosti za sve nas.

Rad na performansu je trajao četiri mjeseca, a mlade glumice i glumci su kroz različite radionice sa profesionalcima iz oblasti teatarske umjetnosti  učili osnove iz oblasti glume, pokreta, govora i plesa.

Nakon dogovorenih igranja performansa u četiri grada, publika će performans imati priliku gledati na internet platformama.

Osim Studio Teatra kao nosioca projekta, partneri u realizaciji su i AmfiTeatar Busovača, Mješovita srednja škola Busovača, Općina Novi Travnik, Dom kulture Gornji Vakuf – Uskoplje.

„Teatar na trgu“  se provodi u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initative (BHRI), inicijative koju implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a koju finansira Austrijska razvojna saradnja.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno