Info

U Njemačkoj živi 17 miliona stranaca

A znate li koliko je među njima građana bh. porijekla
A znate li koliko je među njima građana bh. porijekla
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Njemačkoj živi 17 miliona stranaca- Na prvom mjestu po brojnosti među stanovništvom stranog porijekla su građani porijeklom iz Turske, njih oko 1,5 miliona, slijede građani porijeklom iz Ruske Federacije i Poljske, a među prvih 20 država nalaze se Hrvatska sa 297 hiljada te BiH sa 228 hiljada stanovnika.

U Njemačkoj je krajem 2015. godine zabilježen rekordan broj građana stranog porijekla, 17, 1 milion što je petina cjelokupnog stanovništva, saopćio je Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.
“Udio stanovnika stranog porijekla dosegnuo je krajem 2015. 21 posto što je porast od 4,4 posto u poređenju s 2014. godinom”, stoji u saopćenju njemačkog Ureda za statistiku.

Ukupno je u Njemačkoj krajem decembra 2015. živjelo 81,4 miliona stanovnika, a među njima je 0,3 posto ili 228 hiljada njih sa bosanskohercegovačkim korijenima.

U ukupnoj populaciji stranaca u Njemačkoj, građani bh. porijekla sudjeluju s 1,3 posto, što je nešto manje od broja Hrvata u Njemačkoj koji sa 297 hiljada u ukupnom stanovništvu sudjeluju s 0,4, a u populaciji stranaca sa 1,4 posto.

Hrvata je u Njemačkoj do ulaska Hrvatske u Evropsku uniju bilo približno kao i građana BiH, no u posljednjih nekoliko godina broj Hrvata kontinuirano raste za oko 3,3 hiljade godišnje. Nasuprot tome, broj građana u Njemačkoj porijeklom iz BiH stagnira, odnosno blago raste kao rezultat prirodnog priraštaja koji je statistički neznatan.

BiH je inače država s najvećom dijasporom u Evropi, mjereno relativnim pokazateljima, a svaki treći stanovnik rođen u BiH živi van BiH. Uvjerljivo najviše građana porijeklom iz BiH živi u Njemačkoj, potom u SAD-u, Kanadi, Švedskoj, Danskoj, Austriji, Francuskoj itd.

Njemački tabloid Bild ranije je objavio je članak u kojem se navodi kako je svaki četvrti primalac socijalne pomoći u Njemačkoj stranac.

Ukupno je riječ o 1,5 miliona stranaca na socijalnoj pomoći, dok je njemačkih državljana koji se oslanjaju na pomoć države 4,36 miliona.

Broj građana porijeklom iz BiH koji se oslanjaju na socijalnu pomoć je 17.055, što ih svrstava u grupu vrednijih stranaca koji žive od rada, a ne od socijalne milostinje.

S.B.
slobodna-bosna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno