Info

BiH premalo pažnje polaže na razvoj zelene energije

BiH premalo pažnje polaže na razvoj zelene energije
BiH premalo pažnje polaže na razvoj zelene energije
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH premalo pažnje polaže na razvoj zelene energije- Vjetropark u Podveležju je godinama najavljivani projekt Elektroprivrede BiH kojim se naša zemlja treba približiti standardima proizvodnje čiste energije iz obnovljivih izvora.

Međutim, realizaciju jedne od kapitalnih investicija u čistu energiju u našoj državi pratila su brojna odgađanja.

“Nažalost, ovaj projekt kao i neke druge projekte Elektroperivrede BiH, pratila su kašnjenja. Međutim, mi smo sada čvrsti u odluci da se termini i rokovi moraju ispoštovati. Sa Mostarom imamo koncesioni ugovor po kojem proizvodnja mora početi do kraja 2018. godine”, istaknuo je Senad Salkić, direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH.

Za razliku od naše države, Europa nema problem s najavama i odgađanjima. Naučnici i privrednici iz zemalja koje prednjače u zelenoj energiji dolaze u našu zemlju i predstavljaju pozitivne primjere iz prakse ”zelene industrije”. Pored toga što proizvode struju iz obnovljivih izvora, recikliraju baterije, pa i otpad. Razvoj čistih tehnologija prati razvoj industrije i privredni rast.

“Trenutno radimo na poboljšanju tehnologije pretvaranja različitog organskog otpada, poput ostataka hrane, u biogas koji se kasnije može koristiti kao izvor struje ili topline”, kazala je Kristīne Ruģele, predavačica na Tehnološkom univerzitetu iz Rige.

Svi se slažu da je zelena energija budućnost. No, u Bosni i Hercegovini to ide sporo, usprkos potencijalima koje naša zemlja ima.

“Ne može se podcijeniti promjena koja se događa u svijetu, čijim će dijelom Bosna i Hercegovina biti prije ili kasnije. Veliki ulagači premještaju novac od fosilnih goriva prema obnovljivim izvorima energije”, naglašava Morten Halvorsen, stručnjak za zelenu industriju iz Norveške.

Prema najavama, prvi radovi na izgradnji pristupnih puteva vjetroparka u Podveležju trebaju početi najkasnije do proljeća naredne godine. Stručnjaci iz Europe smatraju da bi Bosna i Hercegovina trebala posvetiti više pažnje razvoju čistih tehnologija, naročito ako se uzmu u obzir napori Europske unije prema zaštiti okoliša i razvoju tehnologija zelene industrije.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno