Info

U FBiH prošle godine 200 samoubistava: U svijetu svakih 40 sekundi neko sebi oduzme život

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U FBiH prošle godine 200 samoubistava: U svijetu svakih 40 sekundi neko sebi oduzme život – Suicid je vodeći uzrok smrti za mlade osobe dobi 15-24 godina u mnogim Evropskim zemaljama, prateći spolnu raspodjelu i opštu stopu, tj. stopa suicida je viša među muškarcima nego ženama i u ovoj dobnoj skupini.

U Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) u prošloj godini počinjeno je 200 samoubistava, objavio je Zavod za javno zdravstvo FBiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zapaža se lagani trend porasta samoubistava kod oba spola, s omjerom 1:3 u odnosima žena/muškarac. U starijoj dobnoj skupini, iznad 65 godina, broj samoubistava je izraženiji, izastupljen u više od trećine svih realizovanih samoubistava u Federaciji BiH. Sarajevski sa 23 posto i Tuzlanski sa 21 kantoni su s najvećim udjelom samoubistava u Federaciji, čineći gotovo polovinu ukupnog broja umrlih vlastitom voljom tokom 2018. godine.

Najčešći način izvršenja samoubistva u FBiH, za sve dobne skupine i oba spola je vješanje, praćeno samoubistvom iz vatrenog oružja i skakanje s visina.

Svake godine u svijetu zbog samoubistva gotovo 800.000 ljudi umire, što ilustrativno predstavljajući izgleda da gotovo svakih 40 sekundi neko negdje na Zemaljskoj kugli oduzme sebi život.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno