Zenica

Turski Crveni polumjesec donirao 700 kilograma kurbanskog mesa u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Turski Crveni polumjesec donirao 700 kilograma kurbanskog mesa u Zenici – Meso je donirano Kantonalnoj bolnici Zenica, Domu za stara lica, te udruženjima koja će ga dalje distribuirati svojim korisnicima.

Crveni polumjesec Republike Turske donirao je danas kurbansko meso institucijama i udruženjima sa područja grada Zenice, kako bi u narednom periodu olakšao pripremu obroka za najugroženije kategorije stanovništva, javlja Anadolu Agency (AA).

Kantonalnoj bolnici Zenica, te Domu za stara lica u Zenici donirano je oko 700 kilograma kurbanskog mesa, čime će se znatno olakšati priprema obroka za sve one koji borave u ovim institucijama. Kurbansko meso podijeljeno je i brojnim udruženjima, koja će kurbansko meso dalje distribuirati svojim korisnicima.

Sulejman Rafuna, imam džemata Blatuša u Zenici rekao je kako će ovom aktivnošću posebno biti obradovani oni u stanju potrebe.

“Cijeli ummet je u pokretu ovih dana, Hadždž i kurban su povezani u cijelom islamskom svijetu, tako i mi se u ovim aktivnostima zahvaljujemo Crvenom polumjesecu Republike Turske. Iako se mi kroz Islamsku zajednicu i zajednicu poznajemo i poznajemo ovu tematiku, socijalnu dimenziju, uvijek nam je drago kad to činimo. Naše džematlije, koji su u stanju potrebe, penzioneri, stariji ljudi, samci, svi kojima je potrebno bit će obradovani ovom aktivnošću i molim dragog Boga da ovo učini dobrim i da se narednih godina čini ovaj hajr. Sam smisao kurbana je da žrtvujemo sebičnost za dobročinstvo, da izbacimo sebičnost, a u sebe usadimo osjećaj za drugog, jer samo ako je drugi nasmiješen i sretan zbog tebe, tada i ti možeš biti sretan”, rekao je Rafuna. ,

Jasmin Imamović, predsjednik Asocijacije “Mostovi prijateljstva”, koja koordinira podjelom kurbanskog mesa rekao je kako će Crveni polumjesec Republike Turske u BiH podijeliti preko 50 tona kurbanskog mesa.

“Crveni polumjesec Republike Turske je donator i obezbijedio je kurbansko meso za područje Bosne i Hercegovine, u nekoliko desetina država organizuju podjelu mesa i drago nam je što su i u Bosni i Hercegovini i tradicionalno smo partneri na podjeli kurbanskog mesa u dijelu BiH. Oni preko 50 tona kurbanskog mesa će podijeliti u BiH i mi kao organizacija im pomažemo u distribuciji i podjeli kurbanskog mesa, ukupno osam tona u deset gradova. Pomogli smo podjelu u Mostaru i Glamoču, a meso se dijeli i u Varešu, Kaknju, Busovači, Visokom, Zenici. Bili smo u Kantonalnoj bolnici i Domu za stara lica, meso se dijeli i drugim organizacijama, džematima, mjesnim zajednicama, udruženjima demobilisanih boraca”, rekao je Imamović.

Nakon Zenice, meso će se dijeliti i u Doboju, Tešnju, za korisnike Centra za socijalni rad, kao i u Zavidovićima.

“Iako su velike vreline uspješno dijelimo meso, završili smo već podjelu mesa iz jednog kamiona i drugi kamion već kreće za Doboj, Tešanj i Zavidoviće i to ćemo uspješno realizovati. Zahvaljujemo se turskom narodu i Republici Turskoj, Crvenom polumjesecu Republike Turske koji je već dokazani prijatelj BiH, hvala im na povjerenju i nama je čast da učestvujemo u ovoj akciji, nije nam teško da volontiramo jer sa skoro pet kilograma junećeg mesa lijepo je usrećiti porodicu koja je u teškoj socijalnoj situaciji. A poruka Kurban-bajrama je da se međusobno posjećujemo, pomažemo one koji su u nevolji i da to nastavimo raditi i u budućnosti”, zaključio je Imamović.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno