Sudske klupe

Turković smješten u Četvrti paviljon KPZ

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zijad Zika Turković (49), osuđen na 40 godina zatvora, kako je i najavljivao naš list, završio je u Četvrtom, najstrožije čuvanom paviljonu zeničkog Kaznenopopravnog zavoda (KPZ), u svojevrsnoj samici u kojoj ima kablovsku TV, toplu vodu, WC, ali, uz najveći komfor, nema nikakav, pa ni vizuelni kontakt s drugim osuđenicima. Nakon što je 3. jula iz sarajevskog na izdržavanje kazne prebačen u zenički, jedini zatvor “zatvorenog tipa” u FBiH, Turković je prošao uobičajenu proceduru “promatranja” te ocjene stražarske i odgojne službe.

Zbog dosadašnjeg ponašanja – napada na stražara u Sarajevu, visina kazne, koja je treća najviša u KPZ-u, te sveukupnog “rejtinga” osuđenika nakon perioda provedenog u Pritvorskoj jedinici, Turković je prebačen u “zatvor u zatvoru” – Četvrti paviljon, u kojem osuđenici borave izolirano te nemaju mogućnost međusobne komunikacije.

– Zatvor je ionako prenatrpan, a u Četvrti paviljon se ide uglavnom po kazni. Tamo su Adnan Šerak, osuđen za ubistvo Džanana Džake, u “otvorenom” dijelu zatvora, te Edib Buljubašić, koji je tegom napao Nermina Ćupinu. Tamo su, znači, osuđenici koji napadnu druge ili su sklonjeni da ne budu napadnuti. Međutim, Turković ih ne može vidjeti niti kontaktirati. Ipak, u Četvrtom paviljonu se niko ne zadržava godinama, a Turković, prema pravomoćnoj presudi, treba dočekati duboku starost u zatvoru – kaže nam sagovornik iz KPZ-a.

– Turković izlazi u šetnju sam, u pratnji stražara, vraća se strogo kontroliranim pravcem i jedina komunikacija je sa stražarima i povremenom posjetom. Ima pravo na posjetu supruge Šejle te eventualno advokata, a trenutno uživa B rejting, koji omogućava dvije posjete mjesečno. Najpovoljniji je A sa tri, a najnepovoljniji C rejting – s jednom posjetom mjesečno. Ima pravo i na intimne posjete u za to predviđenoj sobi, a sve to može izgubiti ukoliko napadne stražare ili nekoga drugog – ističe naš sagovornik.

Saznajemo i da su osuđenicima u Četvrtom paviljonu onemogućene posjete osoba koje im nisu članovi porodice te da u narednim mjesecima (godinama), tek ako prijeđe u drugi paviljon, može primiti posjetu nekog trećeg lica, koju prethodno odobri direktor.

Protiv Turkovića se još vodi sudski proces, zbog kojeg ga pod pratnjom dovode iz Zenice u Sud BiH u Sarajevu. Turković je optužen da je 10. juna 2014. godine udario zavodskog službenika koji vrši poslove sigurnosti te mu nanio lakšu tjelesnu povredu u predjelu glave, da bi prilikom privođenja opet pokušao udariti zavodskog policajca, nakon čega je vezan lisicama. Tereti se i da je 20. marta ove godine napadao i vrijeđao na nacionalnoj osnovi i prijetio zavodskom službeniku, kao i upravitelju Pritvorske jedinice. Tereti se da je napao službenu osobu.

AVAZ

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno