Sudske klupe

Arhiva: Kako je Mujo ubio kuharicu iz Željezare

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Milorad Potparić (80), koji je prije agresije na BiH bio sudija Višeg suda u Sarajevu, izrekao je četiri smrtne kazne, ali su preinačene u dugogodišnje robije. Smrtna kazna u našoj zemlji ukinuta je potpisivanjem Dejtonskog sporazuma 1995. godine, a u bivšoj Jugoslaviji izricala se državnim neprijateljima te za krivična djela okrutnih ubistava, okrutnih razbojništava s smrtnom posljedicom i ubistva iz osvete.

Potparić je u junu 1975. godine smrtnu kaznu izrekao Muji Hidi zvanom Mujka, rođenom 1950. godine u Semizovcu, u sarajevskoj općini Vogošća, jer je u Zenici zadavio i mrtvu pokušao silovati pomoćnu kuharicu Smilju Starčević, koja je imala 20 godina. No, kazna mu je preinačena u 20 godina robije.

– Hido je od 2. februara 1970. godine bio u Kaznenopopravnom zavodu Zenica na izdržavanju kazne strogog zatvora u trajanju od četiri godine zbog provalne krađe. Bilo mu je ostalo još tri mjeseca i 18 dana da bude pušten iz zatvora kada je tog kobnog 5. novembra 1973. godine odlučio da bježi – kazao je objašnjavajući ovaj slučaj na početku razgovora Potparić. Hido je tokom izdržavanja kazne radio u čeličani Željezare Zenica i to na zidanju komora. Taj dan je bio u sastavu radne brigade osuđenika KPZ-a Zenica određenih na rad u Željezari od 15 do 23 sata.

– Tada je bio običaj da osuđenici po dolasku u Željezaru skinu zatvorsko odijelo, a obuku radno, a kada krenu nazad, ponovo se presvuku. U tom radnom odijelu kobnog dana oko 21 sat on je ušao u restoran koji se nalazio u krugu Željezare te otvorio ladicu registar kase s namjerom da ukrade novac, koji mu je bio potreban za bijeg. Novac nije tu našao te je ušao u prostoriju spremišta za hranu u kojoj je bila 20-godišnjakinja, koja je čekala da dođu kolege iz treće smjene kako bi razdužila svoju smjenu. Kako nije bio u zatvorskom, nego u radnom odijelu, ona nije odmah shvatila da je zatvorenik, nego je mislila da je neki od radnika i pitala ga je šta želi – pojasnio je nekadašnji sudija. U tom momentu, s obzirom na to da je 20-godišnjakinja bila izrazito lijepa, prema njegovim riječima, kod Hide se javila želja za seksom i krenuo je prema Smilji.

– Ona se opirala te ju je Hido udario šakom u nos i slomio ga, a potom je oborio na pod. Iako je krvarila iz nosa, ona se i dalje branila i udarala ga. Tada je on stavio obje ruke na njen vrat, snažno stegao i udavio je. Potom je mrtvoj Smilji skinuo gaćice i raširio noge namjeravajući da s njom mrtvom ima spolni odnos. No, u tom momentu su naišli radnici čeličane i zatvorski čuvari te nije uspio izvršiti obljubu nad mrtvom – ispričao je Potparić.

No, prije nego što je ubio pomoćnu kuharicu, Hido je taj dan, i to odmah nakon dolaska na kapiju, portiru rekao da treba kupiti cigarete, a što mu je on dozvolio. No, Hido je kupio flašu ruma koju je pri ulasku sakrio ispod mantila, a kasnije između cigli. Na zidanju komore radio je oko pola sata, a potom se sakrio između cigli i pio kupljeni rum. – U krvi mu je pronađeno 1,29 promila alkohola u krvi, a tokom suđenja on je tvrdio da se ne sjeća kako je ubio 20-godišnjakinju.

Iz KPZ-a Zenica pušten je uoči agresije na BiH. Koliko znam, još je živ, a nakon puštanja iz zatvora, prema mojim saznanjima, nije nikad više počinio krivično djelo – pojasnio je Potparić. Osim Šemsi Šiljku iz Goražda, koji je ubio dvojicu braće Pleh, a o čemu je “Avaz” već pisao, te Muje Hide, Potparić je smrtne kazne izrekao Omeru Kolaru i Mati Laci. I njima su smrtne kazne preinačene u zatvorske od 20 godina.

55d0353e 8f54 47fd 97b3 74050a0a0a64 presuda hido mujo AVAZ

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno