Info

Tiho poskupljenje za veliku brigu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Cijene osnovnih životnih namirnica u BiH u posljednja tri mjeseca su u laganom porastu, a i trgovci su počeli da prave manja pakiranja određenih namirnica, po istoj cijeni, kako bi, na neki način, prikrili tiho poskupljenje.

Tvrde ovo iz udruženja potrošača i iz Ureda ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH, alarmirajući da će na jesen situacija biti još teža, jer će, vjerovatno, doći do dodatnih poskupljenja.

Ove podatke o rastu cijena potvrđuje i tabela Ministarstva trgovine FBiH, u kojoj su prikazane cijene osnovnih namirnica, pšenice i naftnih derivata u BiH, posebno u FBiH, posebno u RS. Iz ove tabele se vidi da je zabilježen lagani rast cijena u protekla tri mjeseca. Prema tim cijenama, primjera radi, brašno, hljeb, ulje i puter skuplji su u BiH nego u susjednoj Srbiji.

Tako je prosječna cijena kilograma hljeba u FBiH 2,40 KM, u RS dvije, u Srbiji 1,80, a u Hrvatskoj 3,20 KM.

Prosječna cijena brašna po kilogramu tipa 500 u FBiH košta 0,90 KM, u RS jednu KM, Srbiji 0,90 KM, a u Hrvatskoj 1,5 KM. Mlijeko je najjeftinije u Srbiji s prosječnom cijenom 1,30 KM, dok je u FBiH i Hrvatskoj 1,5 KM, a u RS 1,40 KM.

Iz udruženja potrošača podsjećaju da prosječna plata u FBiH od 826 KM može pokriti samo 45 posto vrijednosti potrošačke korpe za četveročlanu porodicu. Ovi podaci, kako ističu iz Ureda ombudsmana, uopšte nisu tihi, oni su alarmantni.

“Manja gramaža, a ista cijena – znači da je proizvod poskupio. Riječ je o postupnom, skrivenom poskupljenju. Obično se tome pristupa ako se cijena nekim proizvodima ne može službeno povećati”, kažu iz Ureda ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona i predstavnica potrošača FBiH, ističe da su posljednjih dana dobili mnogo pritužbi građana o rastu cijena namirnica u trgovačkim centrima, ali i o veoma visokim cijenama na zelenim pijacama u FBiH.

Ističe da posljednjih godina cijene osnovnih namirnica godišnje rastu za 3,4 posto, što je zabrinjavajuće.

“Veliki broj proizvoda u BiH je skuplji nego u zemljama okruženja koje nisu u EU, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, a cijene pojedinih namirnica polako se približavaju cijenama zemalja u EU”, kazala je Bulićeva.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, govori da je evidentan rast cijena, te da najviše zabrinjava najavljeno poskupljenje komunalnih usluga u Sarajevu, što će, kako smatra, dodatno uticati na kupovnu moć građana, ali i na rad malih preduzeća koja su orijentisana samo na BiH.

Dodaje da će najveću štetu pretpjeti poljoprivrednici zbog suše, te očekuje da će cijene ovih proizvoda biti visoke zbog toga što će uvoznici biti u prilici da koriste ovu tešku situaciju izazvanu vremenskim neprilikama.

Voćka na komad

Prodavci na pijacama u Sarajevo i Banjaluci takođe su nezadovoljni jer su pazari sve tanji. Kažu, kupovna moć građana je slaba, često se ne kupuje na kilogram, već na komad.

Safet Dedić, penzioner iz Sarajeva, kaže da je sve skupo.

“Paprike, koje volim, nisam kupio cijelo ljeto, jer su skupe, koštaju između 2,5 i tri KM za kilogram. Kupim voćku ili povrće na komad i tako preživljavam”, kaže ovaj penzioner.

Prosječna cijena kg hljeba (u KM)

3,20 u Hrvatskoj

2,40 u Federaciji BiH

2 u Republici Srpskoj

1,80 u Srbiji

Prosječna cijena litre mlijeka

1,50 u Federaciji BiH

1,50 u Hrvatskoj

1,40 u Republici Srpskoj

1,30 u Srbiji

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno