Info

BiH peta zemlja po broju iseljenika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dijaspora predstavlja ogroman potencijal za ekonomski razvoj BiH s obzirom da je BiH peta zemlja u svijetu po broju iseljenika u odnosu na ukupan broj stanovnika istakla je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac tokom razgovora sa ambasadorom Švajcarske Konfederacije u BiH Heinrichom Maurerom o zajedničkim projektima BiH i Švajcarske u oblastima migracije i saradnje sa iseljeništvom, javlja Anadolu Agency (AA).

Borovac je žaljenje što je dijaspora do sada bila na neki način zapostavljena i naglasila da će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u narednom periodu raditi na izradi jedne cjelovite strategije u oblasti saradnje sa iseljeništvom, kao i na pripremi zakona o dijaspori.

“Veoma je važno da naši iseljenici imaju informacije o potencijalima Bosne i Hercegovine i ostanu vezani za svoju domovinu”, istaknula je ministrica Borovac.

Ministrica Borovac je izrazila zahvalnost Švajcarskoj na nesebičnoj pomoći BiH kroz implementaciju različitih projekata u BiH. Istaknula je donaciju Švajcarske od pet miliona eura za Regionalni stambeni program te finansijsku, tehničku i stručnu podršku u izgradnji i jačanju kapaciteta BiH za prihvat i integraciju bh. državljana koji se vraćaju po osnovu Sporazuma o readmisiji.

Dodala je da je zahvaljujući pomoći Švajcarske potpuno opremljen Readmisioni centar u Mostaru i izrađena Strategija za integraciju povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji u koju je uključeno 11 lokalnih zajednica.

Ambasador Maurer je pohvalio saradnju sa Bosnom i Hercegovinom u ovoj oblasti i naglasio da je Švajcarska zainteresirana za nastavak migracionog partnerstva i u narednom periodu. On je rekao da u Švajcarskoj živi oko 60.000 bh. državljana koji mogu biti značajan faktor i ekonomskog i kulturnog povezivanja dvije zemlje.

Istaknuo je da je bh. dijaspora veoma uspješna u Švajcarskoj i dobar primjer integracije te da iskazuje interes za ekonomskim angažmanom u Bosni i Hercegovini.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno