Info

Temperature u julu ove godine oborile rekord iz 2016. godine

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Evropski program klimatskih promjena, koji analizira podatke o temperaturama širom planete, saopćio je da je ovogodišnji juli bio za 0,56 stepeni celzija topliji od globalne prosječne temperature izmjerene između 1981. i 2010. godine.

S druge strane, protekli mjesec bio je topliji i od jula 2016. godine kada je svijet bio u jeku jednog od najjačih takozvanih El Nino događaja koji su zabilježeni. Inače, El Nino događaje karakteriše zagrijavanje okeanskih voda koje ima izražen efekat na povećanje prosječne temperature Zemlje.

Iako su u prvom dijelu 2019. godine bili slabi El Nino događaji, ekstremne julske temperature povećale su temperaturu okeana.

“Dok je juli inače najtopliji mjesec u godini širom svijeta, sudeći prema našim podacima, ovogodišnji juli bio je najtopliji mjesec od početka mjerenja temperatura. Uz stalne emisije stakleničkih plinova i porast globalne temperature, u budućnosti ćemo imati još obaranja rekorda”, kazao je Jean-Noel Thepaut, šef Evropskog program klimatskih promjena.

Prema ovom programu, 2015. i 2018. bile su najtoplije godine do sada, dok su u aprilu i maju ove godine izmjerene najviše temperature, zajedno uz juli koji je oborio sve rekorde.

Prema najavama meteorologa, moguće je kako će 2019. godina oboriti i rekord najtoplije godine.

Međuvladina radna skupina UN-a za klimatske promjene prošle godine upozorila je kako imamo vremena do 2030. godine da izbjegavamo katastrofalne nivoe globalnog zagrijavanja te je pozvala vlade da ispune svoje obaveze u okviru značajnog Pariskog sporazuma iz 2015. godine.

Gotovo 200 zemalja i Evropska unija obavezali su se da će u okviru Pariskog sporazuma držati globalnu temperaturu ispod dva stepena celzija.

Podaci za juli s rekordnim temperaturama dolaze nakon što su intenzivni toplotni valovi pogodili brojne gradove širom svijeta.

klix.ba


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno