Info

“Baton” organizovao edukativnu tribinu “Logor Omarska”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Obzirom da se svake godine u Prijedoru i Kozarcu 6. augusta obilježava sjećanje na 5 000 zatočenih logoraša Omarske, Udruženje građana „Baton“ Zenica je 02.08.2019. godine, u prostorijama Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Zenica organizovalo edukativnu tribinu pod nazivom „LOGOR OMARSKA“.

Udruženje Baton je dugi niz godina kroz edukativni projekat „Batonovi muhabeti“ realizovalo veliki broj tribina u kojima se između ostalog obrađuje stradanje i genocid u Bosni i Hercegovini, ovom tribinom započeli smo novi serijal stradanja Bošnjaka u Bosanskoj Krajini tako da smo ovaj puta predstavili logor Omarsku a za dalje tribine smo planirali predstaviti stradanja i u logorima Keraterm, Trnopolje, Manjača, i dr.

Izlagači, ujedno zatočenici logora Omarska: Rezak Hukanović, poznati bosanskohercegovački pisac i novinar, Nusreta Sivac, prijeratni sudija a danas aktivista u dokazivanju zločina i borbe za ljudska prava, te Mirsad Duratović, jedan od najmlađih zatočenika logora Omarska, a danas predsjednik Regionalnog saveza logoraša regije Banjaluka, i potprjedsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine, su sa posjetiocima tribine podjelili svoja strašna svjedočanstva, prisjetivši se dana provedenih u logoru Omarska u kojem je bilo zatočeno preko 5 000 Bošnjaka i Hrvata.

Tribini je prisustvovao veliki broj posjetilaca, a u programu tribine učestvovali su koordinatori udruženja Baton i to: Anisa Šero i Amila Ismić u ulozi moderatora, Amina Bajramović i Saida Skopal u muzičkom dijelu, Sedžida Beganović je recitovala pjesmu Deseta vrata pakla iz knjige Keraterm književnika Rezaka Hukanovića, a mladi recitatori koordinatori Udruženja čitali su svjedočanstva iz knjiga u kojima se opisuju pojedinačne strahote iz logora Omarska.

Nudžejma Ismić

PRESS Udruženje „Baton“ Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno