Info

Telekomi u manjku za 454 miliona SMS poruka

Trendovi na tržištu: Telekomi u BiH u manjku za 454 miliona SMS poruka
Trendovi na tržištu: Telekomi u BiH u manjku za 454 miliona SMS poruka
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U periodu od 2012. do 2014. godine, broj poslanih SMS poruka u Bosni i Hercegovini je smanjen za 454 miliona, odnosno 23 posto.

Mobilni operateri u BiH su zabilježili manje prihode od ove usluge, ali su, sudeći prema rezultatima poslovanja, i dalje uspjeli povećati zaradu nudeći alternativne usluge.

Prema izvještajima Regulatorne agencije za komunikacije BiH, u BiH je u 2012. godini poslano 1,91 milijarda SMS poruka. Taj broj je u 2014. smanjen na 1,46 milijardi poruka. Ovi podaci su u skladu s globalnim trendom pada popularnosti SMS usluga a rasta korištenja aplikacija kao što je WhatsApp, Viber, Google Talk i Skype.

BiH prati trend

BH Telecom, Mtel i HTEronet su za Faktor potvrdili da je u njihovoj mreži prisutan trend smanjenja broja poslatih SMS poruka. Glasnogovornica BH Telecoma Nađa Lutvikadić-Fočo je za Faktor kazala da kompanija, kao i ostali svjetski operateri, bilježi pad prodaje poslanih SMS i MMS poruka u mobilnoj mreži, kao i broja korisnika tradicionalne fiksne govorne telefonije i minuta odlaznog međunarodnog saobraćaja.

– Međutim, s obzirom na to da je BH Telecom prvi na tržištu BiH uveo Flat pakete usluga zasnovane na neograničenom korištenju govornog, DATA i SMS saobraćaja, kreirao korisnički orijentisane usluge te zabilježio veliku ekspanziju širokopojasnih usluga, to je u konačnici rezultiralo povećanjem broja korisnika i korištenja usluga – objašnjava Lutvikadić-Fočo.

Društvene mreže i aplikacije zasnovane na internetu utječu na obim poslovanja svakog telekom operatera, međutim, operateri istovremeno kreiraju i korisnicima nude nove usluge u skladu s novonastalim uslovima na tržištu i korisničkim potrebama, zaključuje ona.

Glasnogovornica Mtela Milica Stojaković je za Faktor kazala da i ta firma bilježi pad poslanih SMS poruka. Navodi da je ovu pojavu uzrokovao rast broja korisnika koji koriste online chat servise, ali se u isto vrijeme višestruko povećava i broj korisnika koji koriste usluge mobilnog interneta, te da iz tog razloga ne dolazi do pada prihoda.

– Važno je napomenuti da je riječ o globalnom trendu s kojim se susreću svi telekom operatori širom svijeta, te da je neminovno da razvoj tehnologije utječe na korisničke navike. Stoga su naši kapaciteti usmjereni na dalji razvoj broadband i integrisanih usluga – kazali su iz Mtela.

Pad poslanih SMS poruka je prisutan i u HTEronetu, kazala je Lavinija Tadić i dodala da je to prvenstveno posljedica korištenja aplikacija kao što su WhatsApp, Viber i slične.

Rast prihoda

Iako svi operateri bilježe pad poslanih SMS poruka, podaci RAK-a ukazuju na to da se prihodi nisu smanjili. Procijenjeni ukupan prihod operatera u BiH od svih telekomunikacijskih usluga u 2012. je iznosio 1,4 milijardi KM, a u 2014. godini je iznosio 1,45 milijardi KM. Rast prihoda od 50 miliona KM dokazuje da se operateri uspješno prilagođavaju promjenama na tržištu te da će i dalje nositi epitet najprofitabilnijih firmi.

faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno